Alka: Undgå indbrud i juleferien

Indbrudstyvene har kronede dage i december. Hvis du ikke er hjemme i juledagene, er det vigtigt at gøre livet besværligt for tyvene ved at ruste dit hjem mod indbrud

Holder du juleaften hos familien eller tager et smut på juleferie, er der større risiko for, at dit hjem får besøg af indbrudstyve i december. Selvom indbruddene i juledagene er faldet igennem de seneste år, er der stadig grund til at være på vagt, hvis du ikke er hjemme i højtiden.

'En tyverialarm er et effektivt middel mod indbrud. Den høje lyd stresser tyvene'. Sådan lyder et blandt i alt otte råd fra Alka til at vil give indbrudstyvene en dårlig jul. Foto: Colourbox

Ifølge Rigspolitiet blev der sidste år begået 885 indbrud i Danmark i dagene fra den 20. til 27. december. Rigspolitiets tal viser desuden, at juledagen med flest anmeldelser af indbrud er den 25. december, hvor indbruddet typisk har fundet sted dagen før. Her er der dobbelt så mange anmeldelser som gennemsnittet for de andre juledage 20.-26. december.

I juledagene kan tyvene operere i ro og mag i de tomme, mørklagte lejligheder og huse. Forsikringen dækker de fleste økonomiske tab, men får du stjålet en computer med familiebilleder eller smykker, der er gået i arv, er affektionsværdien uerstattelig. Heldigvis kan du selv gøre en række ting, der mindsker risikoen for, at tyvene går efter din bolig.

Indbrudstyvens øjne

- Du skal tænke på, hvordan du gør arbejdet besværligt for tyven. Din bolig skal først og fremmest rustes udefra. Prøv at se dit hus med indbrudstyvens øjne, og vurder hvordan du kan gøre det besværligt at bryde ind. Jo mere arbejdsbesvær du giver tyven, jo mindre sandsynlighed er der for at du får indbrud. Invester i en god dørlås, og vinduer der lukkes forsvarligt. Bor du i hus, er udendørs belysning en god idé, for vi ved, at tyvene arbejder bedst i mørke. Det gamle trick med at lade radioen køre, opvasken stå og et par lamper brænde, når du forlader dit hjem, virker også. Tænk på at dit hjem skal se ud som om, at der er nogen hjemme, siger Lise Agerley, der er Kommunikationsdirektør i Alka.

Juletyvene er også glade for de indpakkede julegaver, der ofte indeholde nye varer, som er let omsættelige. Derfor anbefaler Lise Agerley, at man ikke lægger gaverne til frit skue for tyvene, ligesom den kostbare bærbare PC også bør flyttes væk fra vinduer og tyvens øjne.

- Det har ikke indflydelse på erstatningen, om man har gaver og computere stående fremme, men det er generelt en kedelig juleoplevelse for de mange familier, der hvert år oplever indbrud ved juletid, hvis de nye gaver eller værdier bliver stjålet.

Indbrudstyvene er online

Indbrudstyvene ligger ikke kun på lur bag hækken eller nede på gaden. De holder også øje med os på de sociale medier.

- Sociale medier er den perfekte måde for tyvene at finde ud af, om du er væk i juledagene. Selvom det er fristende at poste glade feriebilleder fra skibakken eller den varme sandstrand, er det en rigtig dårlig ide. Mange af os har flere ”venner”, vi ikke kender på de sociale medier, og vi har måske også åbne profiler. Det er jo et åbenlyst vink til indbrudstyvene, som fortæller dem, at der er fri bane hjemme hos dig. I stedet kan du uploade billederne efter ferien med en status om, at du er hjemme igen, siger Lise Agerley.

Alka giver her otte gode råd til, hvordan du giver indbrudstyvene en dårlig jul:

1: Det skal være besværligt:

Det skal være besværligt at bryde ind! Det er typisk igennem dårligt sikrede døre eller vinduer, tyvene bryder ind.

2: Installér en tyverialarm

En tyverialarm er et effektivt middel mod indbrud. Den høje lyd stresser tyvene.

3: Tænd og sluk lyset

Snyd tyven med tænd-og-sluk-ure, og indstil dine lamper til at tænde og slukke. Så tror tyven, at der er nogen hjemme.

4: Sæt spotlys på tyven

Tilslut bevægelsessensor på udendørsbelysning, så det tænder, når tyven nærmer sig huset.

5: Holde øje med hinanden

Aftal med dine naboer at I tømmer postkasser, skovler sne og bruger skraldespande hos dem, der ikke er hjemme.

6: Lad rodet ligge

Lad opvasken stå med god samvittighed. Så tror tyven, at du kommer tilbage om lidt.

7: Frist ikke

Tyvene er lette at friste. Derfor er det en god ide at gemme dine smykker, bærbare og nyindkøbte julegaver lidt ad vejen.

8: Undgå feriebilleder på de sociale medier

Vi har ikke styr på, hvem der følger os på sociale medier, og tyven arbejder også online.