Britisk overgreb på strejkeret på vej

International opfordring til solidaritet: Det britiske svar på FH arrangerer protestdag mod ekstremt lovforslag

britisk protest

Mens fagbevægelsen i Danmark har travlt med at forsvare store bededag og den danske model, opfordrer det britiske Trade Union Congress (TUC) til at bruge den 1. februar til at protestere mod et lovforslag om markante indskrænkninger i strejkeretten. Loven vil medføre, at arbejdere på en række ’vitale områder’, der demokratisk har stemt for at strejke, vil kunne de blive tvunget til at arbejde og fyret, hvis de nægter.

TUC er en paraplyorganisation for 48 medlemsorganisationer og et britisk svar på Fagbevægelsens Hovedorganisation. Også den internationale sammenslutning af fagforbund ITUC (International Trade Union Confederation) opfordrer til solidaritet med den britiske kamp.

– Den globale fagbevægelse står fast med TUC i Storbritannien og alle de arbejdende mennesker, der står over for truslen om at miste disse mest grundlæggende rettigheder. En anti-strejkelov er en anti-arbejderlov og skal stoppes, siger Owen Tudor, ITUC’s vicegeneralsekretær på organisationens hjemmeside.

Han konstaterer, at Storbritannien i forvejen har nogle af den demokratiske verdens mest restriktive love om retten til at strejke. Den foreslåede lov vil sætte landet endnu længere uden for de demokratiske normer og grundlæggende ILO-arbejderrettigheder, hedder det hos ITUC, hvor man også kan læse mere om den britiske regerings forslag.

Indgrebet er dens svar på den strejkebølge, der har rullet over landet. Forslaget behandles i parlamentet i dag, og TUC opfordrer til protester den 1. februar:

”Rishi Sunak forsøger at tvinge sin anti-fagforenings ’afskedigelseslov for nøglearbejdere’ gennem parlamentet i løbet af få uger. Det betyder, at når arbejdere demokratisk stemmer for at strejke, kan de blive tvunget til at arbejde og fyret, hvis de ikke gør det. Det er forkert, ubrugeligt og næsten helt sikkert ulovligt. Vi er nødt til at stoppe dette lovforslag. Disse nye love er et direkte angreb på arbejdende menneskers grundlæggende ret til at strejke for at forsvare deres løn, vilkår og betingelser,” hedder det på TUC’s hjemmeside.

britisk protest ITUC