Danskerne er vilde med elcykler

Elcyklen har for alvor fundet vej til de danske cykelstier

Det bliver et stadig mere almindeligt syn på cykelstier og veje at se cyklister komme susende på en elcykel. Tidligere var det et sjældnere syn, men elcyklen bliver stadig mere populær blandt danskerne.

En undersøgelse fra Vejdirektoratet fra 2019 viste dengang, at næsten hver 10. dansker ejer en elcykel. Helt præcist var 8 procent af danskerne indehavere af en elcykel. Det tal må nu formodes at være endnu højere.

Populariteten har flere forklaringer. Hos Jupiter Cykler, der er en af landets største og mest traditionsrige cykelhandler- og værkstedskæder, har man i løbet af de seneste fem år oplevet en meget kraftig vækst i salget af elcykler, fortæller vicedirektør Claes Kronholm.

Mange af dem, som køber elcykler hos Jupiter Cykler, har fundet ud af, at elcyklerne er et rigtig godt alternativ til bilen.

- Vi oplever, at rigtig mange af vores kunder vælger elcyklen som det andet transportmiddel i familien frem for bil nr. 2. Elcyklen har mange fordele. Både i forhold til helbredet, men bestemt også for økonomien, siger Claes Kronholm.

Og den udlægning kan der godt være noget om. Det er i hvert fald nogle af de samme årsager, som Vejdirektoratet peger på i sin rapport. 37 procent af danskerne vælger elcyklen for at få mere motion, hvilket er den største motivationsfaktor, viste Vejdirektoratets undersøgelse fra 2019

I undersøgelsen lød det ligeledes, at 23 procent af danskerne valgte elcyklen som et alternativ til bilen på kortere køreture. 26 procent svarede, at de blev mere mobile med en elcykel.

En anden stor motivationsfaktor er et grønt hensyn. Her svarede 14 procent af danskerne, at de kørte elcykel for at skåne miljøet.

- Elcyklen har på ganske få år for alvor fundet vej til de danske cykelstier. Og med introduktionen af de nye supercykelstier har også pendlerne fået øjnene op for elcyklens glæder, siger Claes Kronholm fra Jupiter Cykler.

Han forudser endda en endnu kraftigere udvikling i brugen af elcykler i fremtiden.

-  Markedet vokser, og den gamle rugbrøddrevne skærveknuser er snart en saga blot. I grove træk ser vi en tendens til næsten alle cykler bliver eldrevne i fremtiden. Der vil kun være en mindre kundegruppe, som vælger at holde fast i den mere traditionelle jernhest, forudser han.

Hvis du har købt en el-cykel, er det vigtigt at få den godt forsikret. Hos Alka kan du som tilvalg til din indboforsikring få forsikret cykler, der koster over 12.500 kr., og fordi du er medlem hos Dansk El-Forbund, får du 10 procent rabat. Læs mere HER