Elektriker-ros og en løftet pegefinger til reformudspil

Regeringens reformudspil får ros fra Dansk El-Forbund, når det gælder højere dagpenge de første tre måneder og højere fradrag for fagforeningskontingent. Til gengæld løfter forbundet pegefingeren, når det gælder udenlandsk arbejdskraft

Der er både ros og en løftet pegefinger fra fagforbundet Dansk El-Forbund til det reformudspil, som statsminister Mette Frederiksen fremlagde på et pressemøde i Statsministeriet den 7. september.

Der er både ros og en løftet pegefinger fra forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen til regeringens reformudspil. Foto: Claus Boesen

Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen roser særligt regeringens udspil om højere dagpenge de tre første måneder plus højere fradrag for kontingentet til fagforeningerne. Klimaelementerne får også rosende ord med på vejen. Til gengæld løfter elektriker-formanden en pegefinger i forbindelse med diskussionen om mere udenlandsk arbejdskraft.

- Udspillet med højere dagpenge de tre første måneder er meget tæt på det, vi selv har foreslået. Det styrker vores danske model, når det også kombineres med en bedre fradragsret for kontingentet til fagforeningerne. Det handler om, at de enkelte bidrager, og til gengæld mødes med rimelige og retfærdige løsninger, når der opstår problemer i arbejdslivet. Lavere dimittendsatser er til gengæld ikke vores kop the, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Udspillets klimaelementer får samtidig ros: 

- Vi på det el-tekniske område ved, hvad billigere grøn strøm kan gøre for den grønne omstilling. Ideen om tre klimaerhvervsskoler er også spændende, og her forventer vi, at både arbejdsgivere og fagforeninger bliver involveret aktivt, som det altid sker, når vi drøfter udvikling af erhvervsuddannelserne og erhvervsskolerne.

Forbundsformanden understreger i samme åndedrag, at med dette udspil må arbejdsgiverne tage det roligt, når det gælder deres ønsker om mere udenlandsk arbejdskraft. Han har ikke noget imod at diskutere udenlandsk arbejdskraft, men løfter en finger overfor regeringen og arbejdsgiverne.

- Vi anerkender behovet for flere elektrikere og flere ansatte på det el-tekniske område, men lad os nu først få praktikpladser til alle de lærlinge, der venter i Skolepraktikken, og lad os få alle arbejdsløse elektrikere over 50 år i gang i virksomhederne. Og lad os få gang i de mange med en studentereksamen, men som står uden videre uddannelse, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Han fortsætter:

- Hvis vi kan rydde bordet, og der ikke er flere arbejdsløse eller skolepraktikelever at tage af, så er vi indstillede på en diskussion om vilkårene for at hente mere udenlandsk arbejdskraft, vel at mærke hvis det er på danske vilkår og for at løse Danmarks udfordringer, men ikke for at arbejdsgiverne kan få mere social dumping. Allerede nu er det sådan, at man kan tillade sig at hente udenlandske elektrikere til 191 kroner i timen, mens en dansk elektriker i gennemsnit tjener 210 kroner i timen. Det siger selv, at den slags diskrimination ikke kan fortsætte. Men er bordet ryddet, så er vi klar til en seriøs dialog, og mon ikke vi så kan finde en løsning, lyder det fra forbundsformanden.