EU sætter fokus på fysiske job-belastninger

Relevant for elektrikere: Den kommende europæiske arbejdsmiljøuge har muskel- og skeletbesvær som omdrejningspunkt

screendump Am-agentur kampagneside

Om kort tid er der endnu en god grund til, at arbejdspladserne forholder sig til de fysiske belastninger, som elektrikerne udsættes for på jobbet. Den europæiske arbejdsmiljøuge finder som altid sted i uge 43 (19.-25. oktober), og i år bruges den især til at sætte fokus på kampagnen ’Sunde arbejdspladser letter belastningen 2020-2022’.

Udgangspunktet for kampagnen er blandt andet, at cirka tre ud af fem arbejdstagere i EU oplever gener af muskel- og skeletbesvær. Det fremgår af data fra den sjette europæiske undersøgelse af arbejdsvilkårene.

I Danmark er elektrikerne er blandt de grupper på arbejdsmarkedet, der i høj grad udsættes for fysiske belastninger af bevægeapparatet. Dette er almindeligt kendt og også dokumenteret i blandt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs undersøgelser af arbejdsmiljø og helbred.

Kampagnens hjemmeside lægger vægt på Arbejdspladsvurderinger (APV) som et af redskaberne til at forebygge muskel- og skeletbesvær. Desuden opfordrer den til åbne samtaler om emnet: ”Hvis arbejdstagerne er trygge ved at tale om deres fysiske helbred, er de mere tilbøjelige til at passe på sig selv og få tidlig støtte og behandling,” hedder det.

På kampagnehjemmesiden kan man finde store mængder baggrundsmateriale og information både om problemerne med muskel- og skeletbesvær og om mulighederne for forebyggelse, vejledning i at lave kampagner på området og meget mere – herunder information om ’Prisen for god arbejdsmiljøpraksis,’ der uddeles som anerkendelse af ”fremragende innovative tilgange til arbejdsmiljø ved at forebygge og håndtere muskel- og skeletbesvær på arbejdspladsen.”

screen elektrikere am og helbred

bodymap EU