Flere piger skal vælge håndværk og teknik

Dansk El-Forbund deltager i en ny landsdækkende indsats, der skal få flere piger til at blive håndværkere og teknikere

Om ti år vil Danmark mangle 17.000 faglærte i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne, som i dag består af 91 procent mænd. Den udvikling skal vendes. Derfor går arbejdsgivere, fagbevægelse og kommuner nu sammen om en landsdækkende indsats.

EUX-elektriker og DEF-medlem Katja Vous Eriksen er en af de talentfulde kvindelige håndværkere, som projektet Boss Ladies bruger som eksempel på, at der er masser af muligheder for piger i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Du kan læse en artikel om Katja Vous Eriksens vej til el-faget i fagbladet Elektrikeren nr. 2 2018. 

Med projektet, der er døbt Boss Ladies, vil aktørerne over tre år gøre bygge-, anlægs- og installationsbranchen mere attraktiv for piger og give dem lyst til at vælge en faglært uddannelse. Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond samt Bygge-og anlægsbranchens Uddannelsesfond. Også Dansk El-Forbund (DEF) deltager i indsatsen:

– Vi tænker nyt. Og det at lave tekniske løsninger og designe tekniske løsninger kan kvinder sagtens. Og der er mange muligheder for unge kvinder for gennem elektrikeruddannelsen at finde deres speciale, som de vil brænde for, siger leder af uddannelsesafdelingen i DEF Benny Yssing.

Elektriker-ambassadør

Et af de ansigter, der i indsatsen Boss Ladies skal være med til at få flere piger til at vælge håndværksfagene, er elektriker og DEF-medlem Katja Vous Eriksen. Siden hun var 12 år gammel, har hun vidst, at hun ville være elektriker. I dag er hun 22 år og udlært EUX-elektriker med fagets medalje. Hun har aldrig fortrudt, at hun valgte elektriker-vejen.

- Jeg kan godt lide teknikken i faget, og jeg er vild med, at det ikke ’bare’ er et håndværksfag. Der er en helt masse teoretisk viden bag, og det er fedt, at man hele tiden bliver udfordret og lærer nye ting, forklarer Katja Vous Eriksen i en artikel i fagbladet Elektrikeren nr. 2 2018 (side 24-25).   

Et korps af andre kvindelige ambassadører for håndværksfagene skal blandt andet rundt i landet og holde oplæg for folkeskoleklasser, erhvervsskolelærere og UU-vejledere for at fortælle om deres egne erfaringer med at være kvinde i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.

Om projektet Boss Ladies:

Projektet Boss Ladies henvender sig til piger i de ældste klasser i grundskolen og unge kvinder på erhvervsuddannelsernes bygge-, anlægs- og installationsuddannelser i hele landet. Pigerne får mulighed for at møde rollemodeller i form af inspirerende kvindelige håndværkere, der har succes med deres fag og brænder for at fortælle deres historie.

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond. Det administreres af Divers - Foreningen for diversitet og lige muligheder, og det har Dansk Byggeri, 3F, TEKNIQ - Installationsbranchen, Dansk El-Forbund, Danske Malermestre og Blik- og Rørarbejderforbundet som samarbejdspartnere.

Du kan læse mere om projektet på www.boss-ladies.dk