Flere rekorder i grøn energi

Ny opgørelse fra Green Power Denmark afslører flere nye rekorder i grøn elproduktion i Danmark

I de første seks måneder af 2022 producerede danske vindmøller og solceller i alt 10,9 terawatt-timer. Det er en stigning på 12 procent i forhold til den seneste rekord fra de første seks måneder af 2020 på 9,7 terawatttimer. Det viser en ny opgørelse foretaget af erhvervsorganisationen Green Power Denmark, der tidligere i år blev grundlagt efter en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Andelen af vind og sol i det danske elforbrug udgjorde i det første halvår af 2022 hele 53,3 procent og slår dermed den tidligere rekord fra 2020 på 52,9 procent, oplyser Green Power Denmark på sin hjemmeside.  

Rekord i el-eksport

Ifølge de nye tal har eksporten af el fra Danmark i de første seks måneder af 2022 været 9,2 terawatt-timer. Det er 19 procent højere sammenlignet med samme periode sidste år og skyldes ifølge Green Power Denmark, at Danmark har sendt stigende mængder af billig, grøn strøm sydpå på grund af uroen på det europæiske elmarked som følge af de høje energipriser og krigen i Ukraine.

Elbranchen i den grønne førertrøje

Dansk El-Forbund har tidligere i år i samarbejde med analysebureauet Valcon udgivet rapporten ’Elbranchen i den grønne førertrøje’. Den viser, at elektrikere og elbranchen spiller en afgørende rolle, hvis Danmark skal nå sin politiske målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Helt konkret viser rapporten, at elbranchen kan bidrage til at reducere hele 81 procent af de samlede 23 millioner ton CO2, der skal spares, hvis Danmark skal nå i mål med sin klimaambition.

Rapporten kan findes på forbundets kongreshjemmeside. Her kan man også læse debatoplægget ’Dansk El-Forbund og den grønne omstilling’, der peger på muligheder og udfordringer, som alle på det el-tekniske område vil blive stillet over for i de kommende år og årtier.