Fornem pris til DEF-ungdomsformand

Ungdomsformand i Dansk El-Forbund Mathias Vinholt vinder prisen for Årets Danske Tale og skal nu hyldes sammen med Dronning Margrethe

Dem, der kender ham, ved, at han har talegaverne i orden. Nu kommer endnu flere til at vide det. Elektriker og ungdomsformand i Dansk El-Forbund (DEF) Mathias Vinholt har vundet den prestigefyldte pris ’Årets Danske Tale 2022’.

I et stærkt felt, der tæller blandt andre statsminister Mette Frederiksen, den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs, H.K.H. Kronprins Frederik og Michael Laudrup, har ungdomsformanden, der blev udlært elektriker fra G4S i juli sidste år, vundet prisen for den tale, han holdt til en demonstration den 24. maj arrangeret af ungdomsfagbevægelsen, elev- og studenterbevægelsen og en række ungdomspartier.

Demonstrationen var en del af ’Lærlingeoprøret’, hvor nuværende lærlinge og unge svende har delt personlige erfaringer med, at erhvervsuddannelserne gang på gang underprioriteres af politikerne. Lærlingeoprøret har stillet et borgerforslag, der går på, at der skal investeres yderligere én promille af Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) i erhvervsuddannelserne. Pengene skal bruges på tidssvarende udstyr, ordentlige faciliteter og flere kompetencer til lærerne.

Tidligere vindere af prisen Årets Danske Tale, der uddeles af Danske Taler og retorikvirksomheden Rhetor, tæller blandt andre Sofie Linde, Jens Stoltenberg, Mette Frederiksen og Kronprinsesse Mary.  

- Det er en kæmpe ære, så jeg er selvfølgelig rigtig stolt. Jeg håber, at jeg med talen og prisen kan inspirere andre elever, lærlinge og ungsvende til at blande sig i den offentlige debat, lyder det fra DEF-ungdomsformanden.

Prisen for Årets Danske Tale uddeles til Rhetors årlige konference for taleskrivere, Logograf, der afholdes 16. november i Vartov i København. Her er der fornemt besøg af Dronning Margrethe, som modtager Danske Talers Ærespris for sine taler gennem tiden.

Du kan se hele Mathias Vinholts tale om Lærlingeoprøret HER.

Du kan også læse hele talen HER.