Fra festival og cykelløb til kæmpemæssig spejderlejr

Sjællandske elektrikere har travlt med store events denne sommer, og en del af el-udstyret kommer fra Roskilde Festivalens store lager

roskilde 2

Jonas Andersen skaffer ekstra strøm til en af barerne

31-årige Jonas Andersen har været på Roskilde Festival ikke færre end cirka 25 gange. Han er vokset op i Roskilde, og hans forældre har været engageret i den store begivenhed og tog ham med. Siden han som 15-årig kom i lære som elektriker, har han deltaget i at opstille festivalens omfattende elinstallation.

Forberedelserne, afviklingen og nedtagningen sluger mange arbejdstimer. Men Jonas Andersen er sikker på, han møder igen næste år.

- Elektrikerne kommer fra en række forskellige firmaer, og mange af os mødes kun den ene gang om året. Men hver gang går der ikke længe, før jargonen kører igen, fortæller Jonas Andersen, der selv kommer fra installationsfirmaet Gagatek i Roskilde.

Rundt på Sjælland

Sjællandske elektrikere kører i denne sommer fra den ene begivenhed til den anden. Midt under Roskilde Festival skulle nogle af dem til København for at opstille en installation til Tour de France. Masser af tv-vogne og andet udstyr skulle forsynes.

Senere i juli følger Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland Naturpark vest for København med 40.000 deltagere og endnu flere gæster. Her er der opstillet en ny transformatorstation. Men der vil også komme en del strøm fra generatorer.

En del af udstyret til events rundt om i Danmark kommer fra Roskilde Festivalens store lager. Festivalen har gennem årene indkøbt meget el-grej, og det bliver udlejet resten af året. På lageret arbejder der fast 10 personer, heraf fire elektrikere.

Strøm til yderkanter

Festivalen har taget store batterier i brug. De vejer 1,3 tons og placeres ved de yderste indgange til området. Her forsyner de lys og bilbomme. Der er ikke gravet kabler ned helt ud til yderkanterne.

- Der bruges meget lidt strøm hvert sted. Hvert andet døgn kører vi ud med et fyldt batteri for at genoplade batteriet på stedet, fortæller Dennis Pallesgaard, der er overmontør hos RFExperience, der er firmaet, som udlejer festivalens udstyr, også vvs-grej, afspæringsmateriel og meget andet.

Dennis Pallesgaard siger, at Roskilde Festivalen tilbyder kunderne ekspertise i midlertidige infrastrukturer. En af de faste kunder er 1. maj i Fælledparken i København.

Fedt med armbånd

Jonas Andersen siger, at han sikkert kunne tjene mere ved at gå på en byggeplads i stedet for at arbejde på Roskilde Festival. Men der er ekstra goder på festivalpladsen, for eksempel et armbånd til at komme ind alle dage, også hvis han ikke er på arbejde. Festivalen har udvidet hans musikhorisont.

- Roskilde Festival giver alt sit overskud til velgørenhed. Der arbejder mange frivillige på festivalen. Det er fedt, vi også kan være med og endda få en timeløn, fordi vi udfører et stykke professionelt arbejde, siger Jonas Andersen.

roskilde andersen

Under festivalen er der hele tiden fire elektrikere på vagt, og Jonas Andersen og hans kolleger får også hørt musik blandt andet fra Orange Scene

rosklide el

Roskilde Festival vil helst undgå dieselgeneratorer, og et stort batteri kan forsyne små installationer i yderkanten, fortæller Dennis Pallesgaard