Fysisk hårde job koster arbejdsdage

Undersøgelse: Høje fysisk belastende arbejdsvilkår medfører væsentligt dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet

NFA-undersøgelse screenshot

Mange brancher mangler fortsat i høj grad arbejdskraft, og fra flere sider efterlyses initiativer, der kan øge arbejdsudbuddet. En god idé kunne være at mindske fysisk belastende arbejdsvilkår – især for midaldrende og ældre arbejdstagere.

En reduktion af fysiske arbejdskrav vil sandsynligvis øge den aktive arbejdstid og forebygge høje samfundsomkostninger ved sygefravær og arbejdsløshed især blandt netop de midaldrende og ældre arbejdstagere. Det fremgår af konklusionen på en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Her har forskerne i registre undersøgt tilknytningen til arbejdsmarkedet for 46.169 ansatte, der tidligere har deltaget i NFA’s undersøgelse af arbejdsmiljø og helbred. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har netop præsenteret undersøgelsen i en orientering til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Her skriver han, at lønmodtagere, der rapporterer om høje fysisk belastende arbejdsvilkår, har væsentlig dårligere arbejdsmarkedstilknytning end lønmodtagere, der rapporterer om mindre fysisk belastende arbejdsvilkår. De har

  • Færre arbejdsdage fra gennemsnitlig to til gennemsnitlig 35 færre arbejdsdage afhængig af særligt alder og køn
  • Flere dage med sygefravær fra gennemsnitlig fire til gennemsnitlige 26 flere sygedag afhængig af særligt alder og køn
  • Mere tid i ledighed fra gennemsnitlig en til gennemsnitlig ni flere dage i ledighed afhængig af særligt alder og køn.

Sammenhængen mellem høje fysisk belastende arbejdsvilkår og arbejdsmarkedstilknytning gælder særligt lønmodtagere over 40 år og i mindre grad lønmodtagere fra 18 til 39 år.