Finansloven redder Energimuseet – indtil videre

Aftalen om finansloven for 2024 sikrer det lukningstruede Energimuseet i Tange et driftstilskud på 5,8 millioner kroner i 2024
Dansk El-Forbund var med til at grundlægge Energimuseet ved Tangeværket i Midtjylland i 1984 under navnet Elmuseet. Lige siden har DEF-medlemmerne haft gratis adgang til museet

Energimuseet i Tange har efter en bred politisk aftale om finansloven for 2024 fået en tidlig julegave af partierne i finanslovsaften, der tæller alle partier på Christiansborg med undtagelse af Enhedslisten: Et driftstilskud på 5,8 millioner kroner i 2024.

Tilskuddet til det lukningstruede museum, som Dansk El-Forbund var med til at grundlægge i 1984 under navnet Elmuseet, og hvor DEF-medlemmerne lige siden har haft gratis adgang, sikrer nu museets overlevelse – indtil videre. Pengene kommer fra en pulje til lokale initiativer, der uddeles for et år ad gangen.

Museet, der ligger i idylliske omgivelser ved Tangeværket i Midtjylland og formilder energiens historie og den grønne omstilling, har været lukningstruet blandt andet fordi, at det har mistet et stort årligt sponsorat fra Energinet. Det har ikke været muligt at rejse pengene andre steder fra. I august måtte museet afskedige 12 ud af 18 medarbejdere og besluttede samtidig at lukke for offentlig åbning fra årsskiftet.

Det nye driftstilskud i finanslovsaftalen giver nu Energimuseet arbejdsro og tid til at kæmpe for at få tilskuddet fornyet i 2025.

I fagbladet Elektrikeren nr. 5 2023 kan du læse artiklen ’Energimuseet: Store visioner og uventede udfordringer’ med direktør for Energimuseet Teo Juel Geer, der stod klar til at transformere museet, da det pludselig mistede et årligt tilskud på knap 6 millioner kroner.

Du kan læse mere om Energimuseet HER.