Industrirobotter mindsker arbejdsskader, men øger stress

Ifølge ny forskning at industrirobotter er med til at mindske antallet af arbejdsskader på arbejdspladserne – samtidig ser det dog ud til, at de også er med til at øge omfanget af stress blandt medarbejderne
Illustration: Colourbox

De seneste år har mange medarbejdere i de danske virksomheder fået nye kollegaer i form af robotter, og en ny robotarm, der hjælper industrivirksomhedens samlebånd eller tager sig af de tunge løft, er ofte en kærkommen tilføjelse på arbejdspladsen. Faktisk viser et nyt forskningsstudie, at industrirobotter er med til at reducere antallet af arbejdsskader. I de virksomheder, der blev undersøgt i perioden 2000 til 2017, faldt antallet af registrerede arbejdsskader med 4,7 procent efter indførelsen af robotterne.

Studiet har taget udgangspunkt i en gruppe store fremstillingsvirksomheder i Danmark, der har købt og installeret industrirobotter siden årtusindeskiftet. Studiet har fulgt medarbejdere, der var ansat i virksomhederne i 2000 og frem til 2017, uanset om de i løbet af perioden har skiftet job.

Udfordrer den mentale sundhed

Men der er også en bagside ved industrirobotternes indtog på arbejdspladsen, viser studiet.
Ofte vil den nye teknologi øge omsætning og dermed antallet af medarbejdere i virksomhederne. På den måde er robotterne med til at forandre hverdagen på arbejdspladserne, og det kan udfordre medarbejdernes trivsel.

Undersøgelsen viser, at der er 28,1 procent flere hospitalsindlæggelser med stressrelaterede diagnoser blandt folk, der arbejder i de undersøgte virksomheder end for medarbejdere i sammenlignelige virksomheder, hvor de store industrirobotter endnu ikke er blevet en del af produktionen.

Seniorforsker på NFA Jeppe Ajslev, der forsker i indførslen af nye teknologier på arbejdsmarkedet påpeger, at forskning viser, at indførelsen af nye teknologier såsom robotter ofte kan være med til at sætte arbejdstempoet i vejret.
– Det er altså med til at øge, det der kan kaldes de kvantitative krav i arbejdet, som kan være stressende for medarbejderen. Dertil er indførslen af robotter ofte med til at fratage noget af medarbejderenes indflydelse på arbejdets udførelse, hvilket også kan øge risikoen for stress, siger Jeppe Ajslev.

Håber på øget fokus

Pernille Plato Jørgensen, postdoc på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) står bag den nye forskning, og hun håber, at virksomhederne vil bruge den til at se på, hvordan arbejdsmiljøet kan indrettes mest sundt og sikkert med de nye teknologier.

– Alt tyder på, at udbredelsen af industrirobotter på arbejdspladserne fortsat vil stige. Det er vigtigt, at arbejdspladserne er opmærksomme på, hvad den nye teknologi kan have af både positive og negative konsekvenser for medarbejderne, så man bedst kan skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger Pernille Plato Jørgensen.

Om forskningsprojektet Automation, Injuries, and Stress:
Det er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra NFA, Københavns Universitet og University of Chicago.
Hovedresultater:

  • Studiet har set på i alt 56.221 ansatte fordelt på 2.810 virksomheder. 9.108 personer var ansat i en af de 47 virksomheder, som investerede i industrirobotter i perioden fra 2000 og frem til 2017.
  • Hvis en virksomhed i løbet af den undersøgte periode investerede en million kr. i industrirobotter, har den 1,3 færre arbejdsskader per 1.000 ansatte i 2017 i forhold til sammenlignelige virksomheder, som ikke indførte industrirobotter. Det svarer til et fald på 4,7 procent i forhold til andre sammenlignelige virksomheder.
  • Studiet peger på et sammenhæng mellem indførslen af industrirobotter og omfanget af hospitalsindlæggelser med stressrelaterede diagnoser blandt medarbejderne i 2017. Faktisk hele 28,1 procent flere i forhold til de sammenlignelige virksomheder.