Opråb fra organisationer og fagforeninger: Giv os grønne og sunde velfærdsbygninger

En bred koalition af organisationer og fagforeninger savner et større politisk fokus på gamle og utidssvarende skoler, plejehjem og andre offentlige velfærdsbygninger. De lancerer derfor syv forslag til, hvordan bygningerne kan blive grønnere, sundere og billigere i drift
Dansk El-Forbund og 12 øvrige fagforeninger og organisationer er gået sammen om et fælles udspil, der med en katalog af forslag, der kan forbedre kvaliteten af de offentlige bygninger, skal løfte problemet op på den politiske dagsorden.

Mange offentlige bygninger i Danmark er i dårlig stand. Det betyder blandt andet, at de bruger væsentligt mere energi, udleder mere CO2 og er langt dyrere i drift. Samtidig betyder de veldokumenterede udfordringer med dårligt indeklima, at børn, unge og voksne lærer mindre og præsterer på et lavere niveau, end hvis indeklimaet havde været godt.

Det er baggrunden for, at Dansk El-Forbund og 12 øvrige fagforeninger og organisationer er gået sammen om et fælles udspil, der med en katalog af forslag, der kan forbedre kvaliteten af de offentlige bygninger, skal løfte problemet op på den politiske dagsorden.

Det oplyser interesseorganisationen SYNERGI i en fælles pressemeddelelse fra parterne, der ud over Dansk El-Forbund og SYNERGI blandt andet tæller Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), FOA, BAT-kartellet, Dansk Industri, Tekniq Arbejdsgiverne, Ingeniørforeningen IDA, VELTEK og Rådet for Grøn Omstilling.

Parterne foreslår blandt andet:

  • Et klart mål for renovering og reduktion af det offentlige energiforbrug
  • Minimumskrav for indeklimaet i alle offentlige bygninger
  • Et grønt anlægsloft

Forslagene til politikerne kan også ifølge de 13 organisationer udgøre en betydelig del af løsningen på en række nye markante EU-krav om øget energieffektivitet. Kravene medfører blandt andet, at kommunerne skal energirenovere 3 pct. af bygningsarealet og spare 1,9 pct. af energiforbruget – hvert år.

En stor barriere for grønnere og sundere bygninger er ifølge parterne anlægsloftet, der begrænser omfanget af kommuner og regioners investeringer i bl.a. energirenovering. Koalitionen foreslår derfor et grønt anlægsloft, der vil sætte mere gang i de grønne investeringer til gavn for den grønne omstilling, velfærden og samfundsøkonomien.

- De offentlige bygninger skal mere med i klimaindsatsen, og det handler i den grad om elektrificering og mere effektiv brug af energien. Investeringer på den korte bane vil give besparelser på den lidt længere til gavn for velfærden. Og når man renoverer, så er det oplagt at gøre ventilation og belysning bedre, det fortjener vores børn og ældre i institutionerne, siger forbundsformand i Dansk El-Forbund Benny Yssing i den fælles pressemeddelelse.

Du kan læse pressemeddelelsen og de 7 forslag til politikerne HER.