DEF-formand: Fastfrys alderen for tidlig pension
- Mange bliver nedslidte før pensionsalderen, fordi de er startet tidligt på arbejdsmarkedet. De bliver ikke mindre nedslidte af, at politikerne hæver den generelle pensionsalder. Derfor er det kun retfærdigt og rimeligt, hvis man fortsat kan stoppe efter 47 år på arbejdsmarkedet, sådan som det er nu med retten til tidlig pension, siger Benny Yssing
Baggrunden er, at Folketinget den 22. april 2025 førstebehandler Folketinget et forslag om at hæve pensionsalderen fra 69 til 70 år fra 2040.
Benny Yssing kommer med opfordringen i et debatindlæg i Jyllands Posten sammen med de øvrige forbundsformænd i Alliancen for Værdig Tilbagetrækning. Det er Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF, Tonny Olsen, formand for Malerforbundet, og John Nielsen, formand for Serviceforbundet.
- Der er meget snak om, politikerne vil ændre måden man forhøjer pensionsalderen på. Det er godt, de kigger på det, men målet må være et mere retfærdigt pensionssystem, og her hører en fast stopalder for tidlig pension med. Samtidig bliver arbejdsgiverne også nødt til at tage mere ansvar for, at vi alle kan holde længere på arbejdsmarkedet, også selv om man fx arbejder med byggeri eller installation, understreger Benny Yssing.
Her er indlægget, som blev bragt i Jyllands Posten den 15. april 2025:
Fastfrys alderen for tidlig pension på 64 år
Af Alliancen for Værdig Tilbagetrækning: Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Benny Yssing, formand for Dansk El-Forbund, Ole Wehlast, formand for Fødevareforbundet NNF, Tonny Olsen, formand for Malerforbundet, og John Nielsen, formand for Serviceforbundet
Om lidt skal politikerne på Christiansborg beslutte, om pensionsalderen skal hæves fra 69 til 70 år fra 2040. På tirsdag er der nemlig 1. behandling af lovforslaget.
I Alliancen for Værdig Tilbagetrækning kan vi lige så godt sige det ærligt fra start: Den konstante forhøjelse af pensionsalderen er ikke noget, der er vokset i vores baghave. Når det er sagt, ved vi godt, at arbejdsmarkedet udvikler sig, at vi generelt lever længere, og at flere frivilligt ønsker at fortsætte arbejdet efter pensionsalderen. Det er positivt.
Men vi bliver nødt til at sige fra, når politikere hæmningsløst vil hæve pensionsalderen, vel at mærke uden at tage hensyn til de faglærte og ufaglærte, der har haft de længste og hårdeste arbejdsliv.
For mange af vores medlemmer er tanken om at skulle arbejde til de er 70 år eller ældre ganske urealistisk. Det at arbejde i skæve stillinger en hel dag, gå ude i al slags vejr og knokle med tunge løft sætter sine tydelige spor på kroppen. Af samme årsag har mange forladt arbejdsmarkedet allerede inden den nuværende pensionsalder. Det kan vi ikke være bekendt. Alle – ikke kun akademikere og topdirektører – fortjener en værdig pension.
Derfor foreslår vi, at alderen for tidlig pension – Arne-pensionen – fastfryses på 64 år. Den må ikke følge med op, hver gang pensionsalderen hæves. Ordningen skal fremtidssikres, så den ikke gradvist udhules og mister sin værdi.
Det er kun retfærdigt, at de, der startede deres arbejdsliv som 17-18-årige, får lige så mange gode pensions-år som dem, der begyndte deres karrierer senere. Samtidig opfordrer vi arbejdsgiverne til at forbedre arbejdsmiljøet for at mindske nedslidningen og øge mulighederne for, at flere vælger at fortsætte med at arbejde efter pensionsalderen.
Danmark bygger på fællesskab og solidaritet, og deri ligger også en retfærdig og værdig pensionstilværelse. Det skal vi værne om, så lad os nu sikre, at fremtidens pensioner afspejler netop de værdier. Det skylder vi ikke kun de nuværende lønmodtagere, men også de kommende generationer.