DEF: Velkommen til epx’en og flere unge i elbranchen!
- Aftalen er et gennembrud, når den ligestiller alle unge, der skal vælge deres vej efter folkeskolen. Der er ingen døre, som lukker i. Tværtimod. Er man i tvivl om, hvad man vil efter folkeskolen, så kan man fortsætte på epx’en i to år sammen med andre unge, blive mere moden og prøve forskellige ting af. Samtidig kan unge, som allerede er afklaret, springe epx’en over og gå den direkte vej til en erhvervsuddannelse. Dørene er også åbne for videre uddannelse senere i arbejdslivet.
Sådan lyder vurderingen af den politiske aftale om fremtidens epx og ungdomsuddannelse, som regeringen, SF og Dansk Folkeparti står bag, fra forbundsformand i Dansk El-Forbund Benny Yssing.
Han mener, at den nye epx-uddannelse kan blive et vigtigt bidrag til at få mange flere unge til at give sig i kast med en erhvervsuddannelse. Særligt glæder han sig over, at det fortsat vil være muligt for de unge, som allerede er afklarede, at springe epx’en over og gå den direkte vej til en erhvervsuddannelse.
I dag er 20 procent af en årgang allerede sikre på, at de ønsker en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. På elektrikeruddannelsen er det omkring halvdelen af de unge, der starter på uddannelsen, der kommer direkte fra folkeskolen.
- Og så er der sund fornuft i, at epx’en bliver udbredt over hele Danmarkskortet. De unge fortjener, at uddannelsesstederne er tæt på alle steder i landet, uanset om man er ung i en storby eller i provinsen, siger Benny Yssing, som roser partierne bag aftalen, men ærgrer sig over de partier, som valgte at stå udenfor.
Ifølge forbundsformanden er det et vigtigt for elektrificeringen af samfundet, at uddannelsen til el-installatør fortsat vil kræve, at man først er faglært elektriker da det sikrer, at fremtidens el-installatører kender det praktiske el-fag og arbejdet i branchen og dermed kan sikre kvaliteten og den høje el-sikkerhed.
- Vi vil blive med at følge opstarten af epx’en og vilkårene, og vi vil blande os, når det bliver nødvendigt. For vi får brug for flere unge, der i sidste ende vælger elektrikeruddannelsen - i industrien, i den grønne omstilling, i service, installation og byggeri og mange andre steder, lyder det fra Benny Yssing.