Hvad med arbejdsskader under en konflikt?

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fortæller om de regler, der gælder, hvis man kommer til skade under strejke eller lockout

I disse dage forhandles der på højtryk om de offentlige overenskomster. Strejke- og lockoutvarsler er afsendt, og hvis der ikke opnås enighed – og hvis konflikten ikke bliver udsat – er en strejke en realitet fra den 4. april, mens en lockout kan træde i kraft den 10. april.

Fald OK18

På en særlig OK18-side her på def.dk kan elektrikerne få svar på en lang række af de spørgsmål, der kan stilles i den forbindelse: Hvem, hvad, hvor, hvordan, hvornår, hvorfor mv. – men et af de spørgsmål, der ikke behandles, er ’Hvad med arbejdsskader under en konflikt?’.

En årsag hertil er, at hvis man som offentligt ansat kommer til skade under strejke eller lockout, som man er omfattet af, er det som udgangspunkt ikke en arbejdsskade. Men der er alligevel en række forhold, der kan have betydning.

Nu orienterer Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om disse forhold på sin hjemmeside. For eksempel beskrives situationen, hvor arbejdsgivere under en konflikt giver lov til, at forældre må tage børn med på arbejdet, fordi barnets pasningssted er lukket: Hvis man som forælder kommer til skade, mens man passer sit eller andres børn på sit arbejde, udgør dette heller ikke en arbejdsskade.

Men der kan være undtagelsestilfælde. Læs mere her.