Jobforventningerne er stadig høje

Selv om konjunkturbarometret viser et fald, er udsigterne til beskæftigelsen inden for elinstallation fine

konjunkturbarometer 10-21

Trods et lille dyk fra måneden før er forventningerne til de kommende tre måneders beskæftigelse fortsat tårnhøje på bygge- og anlægsområdet el-installation. Det fremgår af tal, som er med til at danne det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik (DS).

Oktobers nettotal på området er 23, og det er et fald fra september, hvor tallet var 28. Trods dette fald er det fortsat et meget højt tal – og det næsthøjeste i år.

I oktober 2019 – altså før corona-effekterne satte ind – var det oppe på 22, og i februar-marts 2018 var tallet henholdsvis 21 og 20. Ellers skal man tilbage til årene før finanskrisen for at finde tilsvarende høje nettotal (se diagrammet nederst).

Nettotallet er et udtryk for forskellen på procentdelen af de virksomheder, der venter henholdsvis en positiv og en negativ udvikling på beskæftigelsesområdet de kommende tre måneder. Ved et positivt nettotal, venter flertallet en positiv udvikling – og omvendt.

Det overordnede konjunkturbarometer fra DS har denne gang særligt fokus på materialemangel. I industrien melder 48 procent af virksomhederne således, at mangel på materialer og/eller udstyr begrænser deres produktion.

Manglen på arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen er fortsat høj, men DS fortæller, at andelen af virksomheder, der melder om denne mangel, ikke længere stiger. Faktisk faldt andelen en smule fra 48 procent i september til 47 procent i oktober.

konjunkturbarometer 2005 til 10-21