Julen spreder god stemning – og desværre også brandfare

Juletiden medfører øget risiko for brandfare. Beredskabsstyrelsen opfordrer til at tage forholdsregler og giver fem gode råd til en sikker jul

Vi er nu på den tid af året, som mange imødeser allermest: Julen.

Snart vil den stå på god mad, gaver, dansen om juletræet og masser af tid sammen med dem, vi holder allermest af.

Julen er med andre ord noget, vi forbinder med glæde, varme og spænding.

Juletiden kan dog blive lige spændende og hed nok. For faktisk er vintermånederne også det tidspunkt på året, hvor man ser allerflest opståede ildebrande og dertilhørende brandskader i danskernes hjem.

Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen opstår der således hvert år 60.000 brande i private hjem, som folk selv formår at slukke uden at tilkalde brandvæsenet.

Størstedelen af brandvæsenets udrykninger til brand i private hjem sker om vinteren, og en stor del af disse kan tilskrives glade og sociale begivenheder i vintermånederne som jul og nytårsaften.

Eksempelvis tændes der i julen mange stearinlys, som kan risikere at tage fat i grangrenene på juletræet eller i adventskransen. Jul i en coronatid betyder også, at nogle måske har håndspritten stående fremme til gæsterne. Håndsprit er også brandfarlig, og man bør derfor være opmærksom på at holde den i afstand til levende lys og ild.

Julen kan være hektisk og stressende – særligt for dem, der står for at tilberede måltidet til juleaften eller en julefrokost. Derfor er det heller ikke unormalt, at der kan opstå brand i køkkenet, hvis man har glemt at slukke for et blus, eller at nogle af de ellers dejlige juleretter brænder på. Ifølge Beredskabsstyrelsen opstår knap en tredjedel af alle utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsenet rykker ud til, i køkkenet.

Derfor bør man også tage sine forholdsregler, lyder det i en meddelelse fra Beredskabsstyrelsen.

- Vær ekstra opmærksom på brandfarer her i juletiden. Læg eksempelvis aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du tilbereder mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale. Håndsprit er stadig et element i vores hverdag, som vi skal være opmærksomme på. Håndsprit er en meget brændbar væske – så husk endelig at stille håndspritten langt fra de levende lys, siger sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.

Beredskabsstyrelsens gode råd til en sikker jul:
  1. Gå aldrig fra levende lys og hold dem på afstand af gardiner, håndsprit og andet brandbart.
  2. Bliv i køkkenet når du tilbereder mad på komfuret.
  3. Læg aldrig brandbare ting fra dig på komfuret.
  4. Hav altid vand i nærheden, når du tænder de levende lys
  5. Test dine røgalarmer

 

Skulle uheldet være ude er det vigtigt at være godt forsikret. Som medlem af Dansk El-Forbund får du en særlig god pris på indboforsikring. Læs mere på alka.dk/forbundsindbo