Lære- og praktikforhold

Information om læreplads og uddannelsesaftaler

Brug dit netværk, når du skal finde læreplads. Måske kender dine venner, forældre, forældres venner eller andre lige netop den virksomhed, der mangler en lærling som dig.

Kender du ikke nogen med forbindelse til relevante virksomheder, kan du bruge Dansk El-Forbund Ungdoms guide til at få en læreplads. Her kan du også få overblik over, hvilke virksomheder som snart mangler lærlinge:

Voksenlærling

Er du over 25 år og indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan arbejdsgiveren i bestemte tilfælde søge om tilskud til at ansætte dig som voksenlærling.

Som voksenlærling (EUV) får du en løn, der svarer til fagets mindsteløn for ufaglærte, og virksomheden kan få tilskud til din løn. Flere forskellige betingelser skal dog være opfyldt.

Kontakt dit lokale jobcenter for nærmere oplysning om tilskudsordning til voksenlærlinge.

Mulighed for kortere uddannelsestid

Er du voksenlærling, vil du i nogle tilfælde have mulighed for at få forkortet uddannelsestiden. Skolerne skal ved opstart af uddannelsen gennemføre realkompetencevurdering (RKV), der skal afdække, om du inden for de sidste 5 år har relevant brancherelateret erhvervserfaring eller anden uddannelse, der kan reducere uddannelsens varighed.

Varigheden af uddannelsen, herunder praktiktiden, er altså 100 procent afhængig af realkompetencevurderingen.

Prøvetid

Prøvetiden er på 3 måneder og ligger i starten af din læretid. Hvis du for eksempel starter 1. januar, så vil din prøvetid slutte 31. marts.

I prøvetiden kan du sige op, og modsat kan virksomheden også opsige dig.

Prøvetiden gælder ikke, mens du er på skole. Det vil sige, at prøvetiden kun gælder, når du er i praktik ude i virksomheden.

Opsigelse af uddannelsesaftale

Som udgangspunkt er en uddannelsesaftale uopsigelig.

Hvis du ønsker at opsige din uddannelsesaftale, er det derfor vigtigt, at du kontakter din lokalafdeling i Dansk El-Forbund.

Hvis virksomheden opsiger din uddannelsesaftale, skal du ikke skrive under. Kontakt hurtigst muligt din lokalafdeling.

Til virksomheder: information om lærlinge på arbejdspladsen

Læs Dansk El-Forbunds foldere om lærlinge i virksomheden.

Folder om lærlinge i virksomheden  Folder om El-lærlinge i industrien