Lære- og praktikforhold

Sådan finder du en læreplads.

Brug dit netværk, når du skal finde læreplads. Måske kender dine venner, forældre, forældres venner eller andre lige netop den virksomhed, der mangler en lærling som dig.

Kender du ikke nogen med forbindelse til relevante virksomheder, kan du benytte dig af hjemmesiden praktikpladsen.dk. Her kan du se, hvilke virksomheder der er godkendt til at uddanne elektrikere. Du kan også se, om en virksomhed har en ledig praktikplads, eller hvornår de nuværende uddannelsesaftaler udløber i virksomheden. Men lad dig ikke begrænse.

Kontakt virksomheden

Selvom en virksomhed måske ikke umiddelbart søger en lærling, kan du stadig kontakte dem – måske er det lige netop dig, der gør dem opmærksom på, at de har behov for en lærling.

Når du har fundet frem til en virksomhed, som du vil søge praktikplads hos, er det en god idé at få mere viden om virksomheden via deres hjemmeside. På den måde kan du få praktisk info og mere viden om virksomhedens kultur.

Voksenlærling

Er du over 25 år og indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan arbejdsgiveren i bestemte tilfælde søge om tilskud til at ansætte dig som voksenlærling.

Som voksenlærling (EUV) får du en løn, der svarer til fagets mindsteløn for ufaglærte, og virksomheden kan få tilskud til din løn. Flere forskellige betingelser skal dog være opfyldt.

Kontakt dit lokale jobcenter for nærmere oplysning om tilskudsordning til voksenlærlinge.

Mulighed for kortere uddannelsestid

Er du voksenlærling, vil du i nogle tilfælde have mulighed for at få forkortet uddannelsestiden. Skolerne skal ved opstart af uddannelsen gennemføre realkompetencevurdering (RKV), der skal afdække, om du inden for de sidste 5 år har relevant brancherelateret erhvervserfaring eller anden uddannelse, der kan reducere uddannelsens varighed.

Varigheden af uddannelsen, herunder praktiktiden, er altså 100 procent afhængig af realkompetencevurderingen.

Prøvetid

Prøvetiden er på 3 måneder og ligger i starten af din læretid. Hvis du for eksempel starter 1. januar, så vil din prøvetid slutte 31. marts.

I prøvetiden kan du sige op, og modsat kan virksomheden også opsige dig.

Prøvetiden gælder ikke, mens du er på skole. Det vil sige, at prøvetiden kun gælder, når du er i praktik ude i virksomheden.

Hvis du vil opsige din uddannelsesaftale

Som udgangspunkt er en uddannelsesaftale uopsigelig.

Hvis du ønsker at opsige din uddannelsesaftale, er det derfor vigtigt, at du kontakter din lokalafdeling i Dansk El-Forbund.

Hvis virksomheden opsiger din uddannelsesaftale, skal du ikke skrive under. Kontakt hurtigst muligt din lokalafdeling.