Lønforhandlinger 2019

  Se resultaterne af forårets lokale lønforhandlinger.

  Dansk El-Forbund Lønkampagne 2019 logoUnder sloganet ”DET’ KUN FAIR – med mere end peanuts” satte Dansk El-Forbund fokus på den manglende reallønstigning.

  Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du forhandler løn og bruger kampagnens materialer til at sætte fokus på løn og lønforhandling på din arbejdsplads.

  Længere nede kan du finde link til forhandlingsresultater pr. virksomhed. Du skal være medlem for at kunne se tallene.

  Lønkampagne 2019
  Arrangementer i dit lokalområde

  Over hele landet bliver der afholdt arrangementer i forbindelse med kampagnen. Deltag og få gode råd til lønforhandling, konkrete argumenter, og bliv klogere på tallene bag kampagnen.

  I arrangementsoversigten kan du vælge arrangementer i dit lokalområde.

  Lønforhandling i virksomheden

  Overenskomsten i det private giver dig ret til at forhandle løn – både lokalt med din tillidsrepræsentant samt individuelt.

  I mange klubber er der tradition for, at tillidsrepræsentanten forhandler lokalaftaler med faste satser og virksomhedens grundløn. Tal med din tillidsrepræsentant eller lokalafdeling.

  Skal du selv forhandle løn, eller er du tillidsrepræsentant, så kan du finde råd om lønforhandling via linket nedenfor samt i folderen.

  Argumenter for en lønstigning

  Det kan nogle gange være svært at finde argumenterne frem. Men her er tre centrale argumenter for, hvorfor du bør få mere i løn:

  • Elektrikernes og teknikernes løn har ikke fulgt med udviklingen og er præget af et efterslæb tilbage fra finanskrisen
  • Der er omfattende mangel på elektrikere med en ledighed på omkring 1 procent
  • Dansk økonomi er inde i et solidt opsving med stadigt stigende overskud i virksomhederne
  Tallene bag kampagnen

  Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), som står bag analysen, der ligger til grund for kampagnen. AE har med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik og Dansk El-Forbund beregnet udviklingen i medlemmernes realløn.

  Lønnen halter bagefter
  Analysen viser, at lønnen i el-branchen har haltet bagefter siden finanskrisen. Det viser sig, når man kigger på den såkaldte realløn – altså hvad lønnen reelt er værd, når man skal købe noget for den. Hvis reallønnen vokser, har lønmodtagerne mulighed for at købe flere varer og tjenester for sin løn end før.

  Privatansatte medlemmer i Dansk El-Forbund havde tilbagegang i reallønnen fra 2009 til 2012 – det var prisen for finanskrisen. Derefter var der igen fremgang fra 2012 til 2018. I 2018 var fremgangen i reallønnen på ca. 2 procent.

  Stigning i realløn på kun 0,22 procent
  Set i hele perioden fra finanskrisen til nu, fra 2009 til 2018, så har medlemmerne i Dansk El-Forbund kun fået en stigning i reallønnen på 0,22 procent. Det er sket på trods af den stadigt tiltagende vækst – også i industrien og installationsbranchen.

  AE er en respekteret økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, som arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark.


   

  Særligt for dig som tillidsrepræsentant
  Indberet lokale lønaftaler

  OPDATERING: Der er lukket for indberetning. Vi siger tak til alle som deltog.

  I løbet af kampagnen kan du følge resultaterne af de lokale lønforhandlinger. Oversigten er baseret på indberetninger fra jer som tillidsrepræsentanter.

  Er du tillidsrepræsentant, og har du forhandlet en lokal lønaftale, skal du indberette den til forbundet. På den måde er du med til at motivere og inspirere dine kollegaer til også at forhandle. Og så kan forbundet kortlægge medlemmernes lønudvikling, så vi sammen kan arbejde mod bedre lønforhold for alle.

  Resultater pr. virksomhed

  Du skal være medlem for at kunne se de indberettede resultater pr. virksomhed. Når du skal logge ind, skal du bruge dit medlemsnummer – det finder du på dit medlemskort eller i din LO Plus-app.

  Kampagnemateriale

  Som en del af kampagnen kan du få udleveret materiale fra din lokalafdeling. Med materialerne kan du sætte fokus på lønforhandling blandt dine kollegaer og få gode råd til forhandlingen.

  Materialerne består i en guide til lønforhandling, postkort, klistermærker samt små poser med peanuts.