Er der Social Dumping i den grønne omstilling?

Vi er i fuld gang med den grønne omstilling

Vi er i fuld gang med den grønne omstilling. – Men bliver det udført med Social Dumping?
 

Vi har i afdeling Midtjylland afdækket en solcelle plads lige udenfor Vildbjerg ved Herning, hvor en Tyrkisk/Tysk/Polsk virksomhed, udfører alt arbejdet, på nær tilslutningen til elnettet.

Den store udfordring var, at der kun var tyrkiske ansatte. Det betød, at der var en stor sprogbarriere. – Det lykkedes, med hjælp fra diverse elektroniske oversættelses værktøjer, at finde ud af at de arbejdede ca. 60 timer i ugen, og fik en løn på ca. 50 kr. i timen uden andre tillæg.

Afdelingen henvendte sig til virksomheden med henblik på at få indgået en overenskomst og efter flere forhandlinger, lykkedes det! Fra 1. september 2022 var der indgået en aftale med virksomheden. Det betyder, at virksomheden afregner 145kr pr. time i grundløn, plus diverse tillæg oveni, såsom overtid, fritvalg, feriepenge, pension osv.

Hele processen var i samarbejde med 3F Midtjylland, men i lige så høj grad gennem et godt konstruktivt samarbejde med Bygherre.
 

Slutter det nu?
Nej, for nu starter det næste stykke benhårde arbejde. Som er at få virksomheden til at betale det de skal, samt at få ordnede forhold for alle medarbejdere.
I de her typer sager, er det også utroligt vigtigt at man afdækker alle områder, såsom boligforhold, arbejdsulykker, sikkerhed på byggepladsen, osv. Det er vigtigt at afdække de områder grundigt, fordi medarbejdere og virksomheder, der kommer fra tredje lande, ikke forstår eller tit ikke kender vores danske regler eller overenskomster.

Vidste du, at i afdeling Midtjyllands område er der indtil videre planlagt helt op til 3000 hektar solceller/vindmøller samt 3 Power-2-X anlæg, af hvad vi har kendskab til?

Nu til svaret på spørgsmålet-   
Er der Social Dumping i den grønne omstilling?  –

JA uden tvivl, og hvis vi ikke gør noget, så bliver det endnu værre. – Det er vigtigt, vi selv tager affære når vi ser disse solcelleparker blive opført rundt i landet. Det er vigtigt, vi gør kommunerne opmærksomme på at de har et moralsk ansvar, ligesom vi selv som medlemmer har et moralsk ansvar. Vi skal være med til at sørge for at de folk, der kommer til Danmark for at arbejde, gør det under ordnede løn og arbejdsvilkår.

hvis du støder på en sådan plads under opførsel, så giv endelig afdelingen besked.

 

Skrevet af Kim Simonsen
Faglig sekretær
afd. Midtjylland
Dansk El-Forbund