Corona-krisen kunne ikke bremse kæmpe renovering af Danmarks næststørste vandværk
Et godt arbejdsmiljø og tæt samarbejde med ledelse og HOFOR har gjort det let at slippe helskindet gennem corona-krisen, mener arbejdsmiljørepræsentant Claes Dudzinski

Elektrikeren Claes Dudzinski skal tidligt ud af sengen hjemme i sydsjællandske Slagelse for at møde klokken seks om morgenen i Værløse lidt nord for København.
Men når han sidder i bilen på vej til skurvognene på Vandværket ved Søndersø, har den 54-årige Claes Dudzinski ro i maven. Han er nemlig arbejdsmiljørepræsentant i DI-Teknik, hvor arbejdsgiveren sætter medarbejdernes sikkerhed i højsædet.
Derfor har Covid-19 krisen, som ellers har lammet store dele af det danske samfund i mere end et års tid, været forholdsvis let at tackle for de 10 elektrikere fra DI-Teknik, som lige nu arbejder på en gennemgribende ombygning af Værket ved Søndersø, så det er fremtidssikret og kan levere renere og blødere vand til hovedstadsområdet.
Faktisk har ikke en eneste af de 10 industrielektrikere fra DI-teknik og heller ikke en eneste af de 76 murere, tømrere, smede og andre håndværkere, som også arbejder på at renovere og modernisere Danmarks næststørste vandværk, været smittet med Covid-19.
-Naturligvis har corona givet os udfordringer. Det er derfor vi eksempelvis har to skurvogne på arbejdspladsen, selv om vi kun er 10 medarbejdere fra DI-Teknik. Vi har kodelåse på vores skurvogne, så de forskellige håndværkergrupper ikke kan gå ind i hinandens skurvogne. Vi elektrikere må også kun bruge vores egne toiletter og spisefaciliteter, fortæller Claus Dudzinski.
Fri adgang til testudstyr
Firmaet har også givet fri adgang til gratis udstyr, så alle kan teste sig selv for corona.
”Det gør vi mindst en gang om ugen eller mere, hvis vi synes der er behov for det. Vi tager ingen chancer. Vi holder også alle møder udendørs, pointerer arbejdsmiljørepræsentanten, mens han retter på sine sikkerhedsbriller med styrke. Det er bare ét eksempel på sikkerhedsudstyr, som DI-Teknik tilbyder alle medarbejdere, som har brug for briller på arbejdspladsen.
-Vi arbejder i en virksomhed, hvor sikkerheden er i top. Det betyder meget for os. Også i en tid med corona, siger Claes Dudzinski og vinker til en af firmaets lærlinge, der er ved at trække kabler.
I alt skal DI-Tekniks elektrikere trække 86 kilometer kabler og ni kilometer luftslanger på værket, der bliver et af de mest digitaliserede af sin slags i verden. Det er både en spændende men også krævende arbejdsopgave at få alle maskiner og procesanlæg til at passe sammen på el-tavlerne.
Virksomhedens motto er ”Vi skal alle sammen komme sikkert hjem”, og det skal efterleves i handling, noterer Jørgen Bagger,
HR-ansvarlig for sikkerhed og arbejdsmiljø i DI-Teknik, der i alt har 182 ansatte.
- Vi har en kultur, hvor vi åbent siger det til hinanden, at det ikke er godt nok, hvis vi kan se, at en kollega gør noget, som ikke er i orden sikkerhedsmæssigt. Vi er alle elektrikere af uddannelse, og det har altid ligget dybt i virksomheden - også fra ledelsens side - at sikkerhed er et vigtigt område, siger Jørgen Bagger og fremhæver, at tillid og en god dialog mellem ledelse og tillidsvalgte i firmaet er altafgørende for at kunne levere kvalitet og høje standarder på et byggeprojekt som vandværket.
Vi skal fløjte både før og efter en arbejdsdag
-Jeg plejer at sige, at i DI-Teknik skal vi fløjte, når vi kommer på arbejde. Men vi skal også fløjte, når vi går hjem. Men det skal altså ikke være, fordi vi er ved at koge over, men fordi det har været en god dag på arbejdet, siger Jørgen Bagger.
Kasper Mølbak Sønderris er DI-Tekniks projektleder på den store entreprise, som virksomheden har i forbindelse med moderniseringen af det gigantiske vandværk ved den nordsjællandske Søndersø. Han kan godt mærke, at arbejdsmiljøet på hele arbejdspladsen er i top.
-Det er givetvis, fordi bygherren forsyningsselskabet HOFOR har prioriteret sikkerhed og arbejdsmiljø højt, siger Kasper Mølbak Sønderris.
Et godt eksempel er, at bygherren her i vinter har stillet en tørrecontainer op, så alle på arbejdspladsen har kunnet hænge deres våde arbejdstøj op i den og hente tørt og varmt arbejdstøj, når de dukkede op næste morgen.
-For at undgå farlige situationer har vi risikovurderinger af hvert eneste stykke arbejde, der skal laves, og det har alle faggrupper på byggeprojektet. Til dato har vi været forskånet for arbejdsskader og ulykker, og det giver en stolthed, betoner Kasper Mølbak Sønderris.
Bygherren har også hængt en rød postboks op på en skurvogn på arbejdspladsen. Her kan alle medarbejdere skrive en besked, hvis der er noget kritisk, man gerne vil gøre opmærksom på. HOFOR har for starten understreget, at et godt samarbejde mellem de forskellige faggrupper er noget, de prioriterer højt. Alle på byggepladsen bærer også rundt på et lille kursusbevis for at dokumentere, at de har været igennem et kursus i drikkevandssikkerhed.
-Et gram jord kan forurene en million liter drikkevand, så alle medarbejdere skal selvfølgelig have styr på hygiejneregler og vandsikkerhed, siger projektleder Kasper Mølbak Sønderris.
Kører tunge kabler for en wienerbrødsstang
Claus Dudzinski har efterhånden en del år på bagen som arbejdsmiljørepræsentant på forskellige arbejdspladser, og han er ikke i tvivl, når han bevæger sig rundt på byggepladsen, hvor renoveringen af vandværket gerne skulle stå færdig næste år og blive et forbillede for fremtidens vandværker.
-Vi er på en mønsterarbejdsplads. Her er pænt og ryddeligt overalt. Alle huller og farlige steder er dækket af. Også kulturen på arbejdspladsen er god. De forskellige faggrupper tager hensyn til hinanden, og vi er ikke bange for at give en hånd med, hvis en smed eller tømrer spørger om hjælp. Hvis vi har nogle tunge kabler, der skal på plads, hjælper smedene. De har en stor truck og kører gerne de store kabeltromler for os.
- Så køber vi en wienerbrødsstang til dem. Stemningen er god, og det er et fint sted at arbejde, også fordi alle faggrupper er enige om ikke at sløse med sikkerheden, siger Claes Dudzinski og understreger, at sådan et det desværre langt fra på alle arbejdspladser.
Værket ved Søndersø indgår som en del af den samlede renoveringsplan for HOFORs Vandværker, der blandt andet også omfatter vandværker i Gevninge og Slangerup.