Masser af påbud med ny AT-metode

Det hagler fortsat ned over installations-arbejdspladserne med tilsyns-reaktioner

Tendensen med et stærkt øget antal påbud fra Arbejdstilsynet (AT) til området elinstallation fortsætter. En aktuel opgørelse viser således, at der i årets første kvartal er afgivet 76 strakspåbud mod 178 i hele 2017.

AT påbud 3. april 18 screen

I løbet af marts er der også nedlagt et enkelt forbud, så årets tal på dette område indtil nu er kommet op på fem. Det er mere end halvdelen af, hvad der blev givet i hele 2017, hvor det samlede tal endte med otte.

Alle forbud og langt de fleste strakspåbud er givet i forbindelse med risiko for ulykker. 

Baggrunden for den øgede mængde påbud skal formentlig søges i et nyt byggepladstilsyn, som AT på forsøgsbasis har gennemført siden november sidste år. Det indebærer blandt andet uanmeldte besøg og en mere helhedsorienteret tilgang til byggepladserne.

Forsøget har været så vellykket, at beskæftigelsesministeren i februar besluttede at forlænge det på ubestemt tid: I hvert fald løber det, indtil et ekspertudvalg om arbejdsmiljø senere på året kommer med anbefalinger til regeringen om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats. Herefter vil der ifølge ministeriet blive taget stilling til en permanent tilsynsmodel i byggeriet.