Nedslidning bekymrer danskerne
Fysisk nedslidende arbejdsmiljø er det arbejdsforhold, der bekymrer flest danskere, viser nye tal. Mange tror ikke, at de kan holde til deres arbejde frem til pensionsalderen
Nye tal, som analysevirksomheden Epinion har indsamlet for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), viser, at et fysisk nedslidende arbejdsmiljø er det arbejdsforhold, der bekymrer flest danskere. Det oplyser FH i en pressemeddelelse.
Tallene viser også, at et hårdt psykisk arbejdsmiljø fylder meget for danskerne: Flere end halvdelen af de adspurgte er bekymrede for mobning, chikane, hård tone og et for stort arbejdspres. Bekymringerne for arbejdsforholdene betyder, at et flertal af danskerne er usikre på, om de kan holde til arbejdet i deres fag helt frem til pensionsalderen.
Ifølge undersøgelsen peger næsten to ud af tre danskere på, at der er behov for forbedringer, når det gælder den kontrol med forholdene på arbejdsmarkedet, som er en vigtig del af den forebyggelse, der sikrer et godt arbejdsmiljø. Det er især i fysisk belastende brancher som bygge- og anlæg, industri, landbrug, forsyning og transport, at der bliver efterspurgt mere kontrol.
Arbejdstilsynet på besøg
En god nyhed i undersøgelsen er ifølge FH, at 72 procent af de adspurgte svarer, at ledelsen tog problemerne på arbejdspladsen mere alvorligt, efter at Arbejdstilsynet havde været på besøg. Mere end 80 procent svarer, at Arbejdstilsynet er vigtigt for at forbedre arbejdsmiljøet.
Det glæder FH-næstformand Morten Skov Christiansen, der opfordrer politikerne til at sørge for, at Arbejdstilsynet fremover har de tilstrækkelige ressourcer til at udføre sin opgave. Ifølge FH betyder usikkerheden om Arbejdstilsynets økonomi, at myndigheden snart bliver nødt til at varsle afskedigelser, hvis regnskabet skal kunne gå op til januar.
Ret til tidlig pension
I oktober 2020 indgik Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten en aftale om ret til tidlig pension. Den 1. august 2021 kunne de første søge om at kunne få lov til at trække sig tilbage 1, 2 eller 3 år før deres oprindelige folkepensionsalder. Siden har knap 40.000 danskere fået tilkendt retten til tidlig pension.
Forud for vedtagelsen af retten til tidlig pension var Dansk El-Forbund særdeles aktiv i ’Alliancen for en Værdig Tilbagetrækning’ sammen med Malerforbundet, Blik- og Rørarbejderforbundet og Fødevareforbundet NNF. Formålet var at lægge pres på politikerne for at sikre et pensionssystem til dem med et langt og hårdt arbejdsliv, som ikke mindst tæller medlemmerne af de fire fagforbund, som tilsammen repræsenterer cirka 65.000 medlemmer.