Social dumping bekymrer i byggeforbund

Debatindlæg i Altinget sætter fokus på medlemmernes bekymringer og frustrationer

Bekymring over social dumping fylder meget i hverdagen hos medlemmerne i Dansk El-Forbund, 3F Byggegruppen, Blik & Rør og Malerforbundet. Det fremgår af en undersøgelse, hvor 87 procent bekræfter denne bekymring. Langt størstedelen af medlemmerne mener, at hverken EU eller Folketinget gør nok for at komme social dumping til livs. Og over halvdelen ønsker mere kontrol i EU-landene.

Skærmdump-illustration Altinget: debatindlæg 06.05.19

Undersøgelsen omtales i et debatindlæg på Altinget, hvor næstformænd i de fire organisationer fortæller, at de deler medlemmernes bekymringer og frustrationer. De ser det kommende EP-valg som en kærkommen mulighed for politikerne til at tage problemet seriøst og få indført langsigtede og holdbare løsninger.

Kan vi være det bekendt?

Jens-Olav Pedersen, Palle Bisgaard, Martin B. Hansen og Henrik W. Petersen skriver:

”Gang på gang oplever vi, hvordan udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på det groveste herhjemme med underbetaling, slavelignende vilkår og kummerlige leveforhold. Som det ser ud nu, går det ikke bare ud over de danske lønmodtagere, når de bliver fravalgt til fordel for østeuropæiske kolleger, der bliver ansat til en lavere løn og under ringere arbejdsvilkår.

Det er også social ulighed på højeste blus, når lønmodtagernes ret til ligebehandling ikke er sikret over landets grænser. Kan vi virkelig være det bekendt i 2019?”

Næstformændene henviser til en række markante tiltag i kampen mod social dumping, som de har foreslået sammen med de øvrige forbund i BAT-kartellet. De kan også læses her.

Elektrikernes undersøgelse

Den del af den fælles undersøgelse, der omhandler elektrikerne, er omtalt i det seneste nummer af fagbladet Elektrikeren. Her udtrykker næsten 90 procent af svarene fra Elpanelet i større eller lidt mindre grad er bekymring over social dumping, og flere end 90 procent efterlyser, at Folketinget iværksætter mere kontrol på området.

78 procent mener, at EU ikke gør nok for at sikre ordnede forhold på området, og flere end 76 procent mener, at EU skal indføre en ny, grundlæggende aftale om ordnede forhold på arbejdsmarkederne.

I dagens debatindlæg skriver næstformændene for de fire faggrupper, at de ser det kommende valg til Europa-Parlamentet som en kærkommen mulighed for politikerne til at tage problemet seriøst og få indført langsigtede og holdbare løsninger.

Skærmdump fra Elektrikeren nr. 3-2019