Pas på arbejdet med hævede arme

Forskning: Faren for langtidssygefravær stiger markant efter kort tids armarbejde over skulderhøjde

skærmdump NFA

Mange elektrikere arbejder i løbet af en arbejdsdag med armene løftet over skulderhøjde. For nylig fortalte Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), at belastningen ofte giver en oplevelse af, at den varer længere tid, end den faktisk gør. Men samtidig fremgik det også, at kun få minutters arbejde af denne type øger risikoen for langtidssygefravær.

Nu uddyber NFA problemstillingen: ”Hvis du øger dit armarbejde over skulderhøjde med blot 2 minutter på en arbejdsdag, øges risikoen for langtidssygefravær med hele 14 procent,” fortæller NFA på sin hjemmeside.

Den præcise viden kommer fra en undersøgelse, som er baseret på data om armarbejde målt med bevægelsessensorer samt data om 937 medarbejderes sygefravær, som er registeret i DREAM.

– Vi har hele tiden vidst, at denne type armarbejde er belastende for skulder og nakke og kan føre til langtidssygefravær, men vores resultater viser, hvor lidt der reelt skal til, før risikoen for sygefravær øges betydeligt, siger seniorforsker ved NFA Nidhi Gupta på nfa.dk.

Han mener, at arbejdspladser med målingerne får et præcist datagrundlag som udgangspunkt for eksempelvis APV-arbejde og forebyggende indsatser. Det kan betyde, at udsatte jobgrupper som SOSU’er og håndværkerne på byggepladsen i langt højere grad kan fastholdes.