Positiv modtagelse af pensionsanbefalinger

DEF: Udspillet fra kommissionen er et skridt i den rigtige retning

pensionskommission indeksering

Pensionskommissionen, som regeringen nedsatte i 2020, er i dag kommet med sine anbefalinger til et fremtidigt pensionssystem. En af anbefalingerne er at reducere stigningstakten i den fremtidige pensionsalder.

Vi lever længere, og pensionsalderen skal altså fortsat stige. Men forskellen mellem pensionsalderen i forslaget og i de nuværende regler vil øges med årene, så den i 2100 vil være 74 år mod 77 år med de nuværende regler.

Der vil i forslaget fortsat være plads til, at nogle vil kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i en yngre alder end andre – alt efter helbred og aktive år på arbejdsmarked. Dansk El-Forbund (DEF) har sammen med andre forbund arbejdet aktivt for etableringen af den tidlige pension – den såkaldte Arne-pension – og den vil efter anbefalingerne stadig eksistere sammen med eksempelvis førtidspension og seniorpension.

Dette er en af årsagerne til, at DEF – trods indvendinger – har positive kommentarer til udspilet.

– Nej, udspillet flugter ikke en til en med vores ønsker til et mere retfærdigt pensionssystem. Men det er et skridt i den rigtige retning. Det mener jeg, fordi kommissions peger på et sammenhængende pensionssystem, der skal sikre alle den samme tid på pension, siger forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen.

Han finder det også ’spændende’, at en del af finansieringen bygger på et forslag om, at alle fremover selv skal være med til at spare op til pensionen: Alle, der ikke er dækket af en overenskomst, skal betale 3,3 procent i pension via ATP.

– Det er vigtigt, at kommissionens udgangspunkt er, at arbejdsmarkedspensionen, som jo en er del af vores overenskomster, ikke må berøres på fordele eller indhold.

– Nej, vi har ikke fået alt det, vi vil gerne ville have med kommissionens udspil, så kampen forsætter. Vi vil arbejde for, at retten til tidlig pension forbedres, og vi ønsker mulighed for flere år på tidlig pension, siger forbundsformanden.

– Samtidig har vi brug for et nedslidningsstop, og det er op til virksomhederne, at vi får sat prop i nedslidningen. Der skal også fortsat arbejdes på at forbedre og udbrede overenskomsternes muligheder for senioraftaler.

indeksering pensionsudspil

pensionskommission inudspil

pensionskommission rapport