Problemer med el-sikkerhed på hoteller

Ældre overnatningssteder lever meget ofte ikke op til kravene

sik.dk screendump

Kun på 33 af 344 overnatningssteder af ældre dato var elinstallationerne helt i orden – altså under 10 procent. Det er resultatet efter de tilsyn, som Sikkerhedsstyrelsen har gennemført i løbet af 2021 og 2022.

Myndigheden fortæller på sin hjemmeside, at mange fejl går igen. Det gælder for eksempel problemer med afdækning på eltavler, og beskyttelseslederen, der giver jordforbindelse, var ikke ført frem til hver femte faste brugsgenstand som køleskab eller fryser, som det kræves. Desuden var mere end hver anden flytbare brugsgenstand – som elkedler og kaffemaskiner – ikke koblet til en aktiv beskyttelsesleder i stikkontakten.

En del steder var installationen til belysningen ikke var opdelt på flere RCD’er (fejlstrømsafbrydere). Dette kræver lovgivningen ellers.

– Hvis al belysning er tilsluttet til én RCD, er der risiko for, at et lokale bliver helt mørkelagt, hvis der opstår en fejl på belysningen. Det er baggrunden for det generelle krav om, at installationen skal fordeles på mindst to RCD’er, og det er endnu vigtigere på steder, hvor der kommer mange besøgende, som ikke kender lokalerne på forhånd.

– Mange af de fejl, vi finder ved tilsyn, hænger sammen med, at der ofte først er fokus på elinstallationerne, når de ikke fungerer, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen, der på sik.dk opfordrer hoteller og overnatningssteder til at sørge for at vedligeholde elinstallationerne.