Solcelleområdet vil boome yderligere

Den usikre fyrsyningssituation for russisk gas vil accelerere den i forvejen kraftigt stigende brug af solceller

EU aftale forsyning

EU’s medlemslande har i dag indgået en politisk aftale om en frivillig reduktion af naturgasefterspørgslen med 15 procent denne vinter. Reduktionen skal foregå i perioden fra den 1. august 2022 til den 31. marts 2023, fortæller EU-Rådet i en pressemeddelelse.

Aftalen er indgået i et forsøg på at øge EU's energiforsyningssikkerhed i lyset af usikkerheden ved importen af russisk gas, og den nye forordning giver også mulighed for at udløse en såkaldt ’unionsalarm’ om forsyningssikkerhed. Hvis den udløses, bliver reduktionen af gasefterspørgslen obligatorisk.

Aftalen kan ventes at få betydning for blandt andet solcellemarkedet. Forleden kunne en dansk portal til formidling af byggeopgaver fortælle, at der efter den russiske invasion i Ukraine er sket en voldsom stigning i interessen for solceller. Den tendens er den samme i resten af Europa.

En halvårsanalyse fra den europæiske organisation SolarPower Europe viser, at området nu ser ud til at overskride selv de højeste udrulningsprognoser for 2022. 2021 satte ifølge SolarPower Europe installationsrekord med 27 GW, og nu ventes 2022 at bidrage med 39 GW ny europæisk solenergikapacitet.

Situationen får også betydning for beskæftigelsen på området – og der kan også ventes vanskeligheder i den forbindelse. Organisationen fremlagde de nye tal i forbindelse med offentliggørelsen af den plan, som EU-landene nu er blevet enige om, og her sagde Dries Acke, Policy Director hos SolarPower Europe:

– Til denne vinter, og hver vinter der følger, har Europa brug for fuldt fokus og opmærksomhed på at accelerere vedvarende energi. En reel udfordring, sektoren står over for, er en kritisk mangel på kompetencer: Vi risikerer ikke at have det antal installatører og projektudviklere, som vi har brug for. Dette kan ikke overses i strategisk planlægning for europæisk energisikkerhed.

solceller 3