Tør sommer gjorde det sværere at finde kabelfejl

Elektrikere og andre teknikere øver sig i fejlfinding på realistisk træningsbane

I et område ved kommunens materielgård i Sig ved Varde ligger der otte kilometer kabler af forskellige typer gemt i jorden. Stedet er Dansk Energis øvebane, hvor elektrikere og montører træner i at finde kabelfejl på lav- og mellemspændingsnet.

Dansk Energi om kabelfejl-uddannelse

En længere reportage, der netop er blevet bragt på Dansk Energis hjemmeside, følger elektrikere fra både elnetselskaber og installatører rundt på det noget specielle træningsområde. Her kan de blandt andet stifte bekendtskab med de fleste typer kabler og afprøve de fleste måleprincipper og fejllokaliseringsmetoder.

Ifølge den rigt illustrerede artikel findes der ikke en egentlig uddannelse i fejllokalisering. Efter ansættelse i eksempelvis i et elnetselskab er elektrikerne typisk blevet sidemandsoplært på området. Elektriker og montør Kasper Hansen fra Evonet fortæller, at det at være fejlfinder er en løbende efteruddannelse.

Nogle af udfordringerne kan være årstids- og klimabetingende. Kasper Hansen fortæller således, at tørken denne sommer har været en udfordring, fordi fugt leder elektricitet bedre og derfor gør kabelfejlene lettere at finde.

Reportagen følger kursusdeltagerne, der bliver sendt grundigt rundt i terrænet på kabel-øvebanen i jagten efter fejl. Kablerne er gemt under asfalt, græs, brænde, vejskilte, saltlagre og meget andet.