TR-Forum: Til kamp for kollegernes helbred

Elektriker og tillidsrepræsentant Jørn Larsen deltog sammen med flere end 200 TR-kolleger på PensionDanmarks årlige TR-Forum. Det gav ham gode råd med hjem til kollegaerne om sundhedsordningen og pensionsopsparingen

Hotel Nyborg Strand var i begyndelsen af september samlingssted for flere end 200 tillidsrepræsentanter til PensionDanmarks TR-Forum, som er pensionsselskabets årlige konference for tillidsrepræsentanter. Her kunne elektriker og tillidsrepræsentant Jørn Larsen fra Caverion Danmark og hans TR-kolleger høre om de seneste ændringer i pensionsordningen. I år fokuserede TR-Forum blandt andet på at turde overvinde sig selv til at blive sundere sammen - og på behovet for efteruddannelse, hvor undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) var på scenen for at bakke op om budskabet.

Jørn Larsen bruger ofte TR-Forum til at opstøve nye råd og viden om sundhed, pension eller efteruddannelse. Han oplever som tillidsrepræsentant, at det er blevet lidt nemmere at trænge igennem til kollegerne med gode råd om pensionsopsparingen. Jørn Larsen har været tillidsrepræsentant i over 20 år og forstår vigtigheden af økonomisk sikkerhed i den tredje alder - og behovet for at have de rette forsikringer, inden man når dertil. Men sådan var det ikke oprindeligt.

- Jeg var blandt dem, der skreg af grin, da pension kom ind i overenskomsten med små indbetalinger under én procent af lønnen. Vi tænkte: Nu må de holde op. Det bliver jo aldrig til noget. Men app’en siger, at der nu står 1,2 millioner kroner på opsparingen, så den er blevet seriøs. Jeg tror ikke, jeg ville have de penge i dag, hvis der ikke var nogen, der havde truffet den beslutning for mig, lyder det ærligt fra Jørn Larsen.

Jørn Larsen (til venstre) var på PensionDanmarks årlige TR-forum i godt selskab med tillidsrepræsentant hos Caverion Søren Iwersen og 200 andre TR-kolleger på Hotel Nyborg Strand. Foto: PensionDanmark, Ursula Bach.

Nemt med sundhedsordningen

Når det gælder PensionDanmarks sundhedsordning oplever Jørn Larsen stadig, at han skal trykke lidt på, før kollegerne udnytter dens muligheder for at få en gratis behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor.

- Nogle skal bare skubbes, for de ved egentlig godt, at de har mulighed for behandlinger gennem PensionDanmark. Der er en del, der stadig tvivler på, at det hjælper, og at de kan få en tid, hvor det passer. Men det kan man godt. Jeg har selv været i et forløb med en psykolog, hvor jeg bare kunne tale i telefon. Det virkede. Jeg havde nok ikke fået det taget i opløbet, hvis jeg selv skulle ud og finde frem til en psykolog, forklarer Jørn Larsen.

Hans elektriker-kolleger hos Caverion Danmark døjer primært med smerter i skuldre, nakke og andre dele af bevægeapparatet.

- De fleste kommer stadig, når det først gør ondt nok. Men dem, der så alligevel får brugt sundhedsordningen, finder heldigvis ud af, at det ikke er så kompliceret at gøre noget selv for at undgå, at man kommer helt derud, hvor man skal sygemeldes, siger Jørn Larsen.

Via PensionDanmarks app ”Din Pension” kan man også booke tider til behandling hos eksempelvis en psykolog eller hos en fysioterapeut, som kan hjælpe med træningsøvelser, så man selv kan forebygge mindre skader. Det kræver ikke lægeerklæring eller egenbetaling, når man har sundhedsordning hos PensionDanmark.  

Om TR-Forum

TR-Forum er en del af medlemsdemokratiet i PensionDanmark. Her drøfter tillidsrepræsentanter pensionsordningen – og hvordan den kan gøres bedre.

Hvad har PensionDanmarks TR-Forum medvirket til at få gennemført?

  • Hele opsparingen udbetales ved dødsfald (1. januar 2007)
  • Aftrapning af engangsbeløb ved visse kritiske sygdomme fjernet (1. januar 2008)
  • Forsikringen ved visse kritiske sygdomme udvidet fra 62 til 65 år (1. januar 2009)
  • Valgfrihed på nye områder (2010)
  • Engangsbeløb ved førtidspension (1. januar 2015)
  • Overgangen til markedsrente har været på TR-Forum tilbage i 2006 og igen i 2009, da det blev gennemført.
  • Sundhedsordning på det offentlige område via OK (1. januar 2016)
  • Mulighed for supplerende førtidspension på 144.000 kr. årligt for medlemmer med en de-fault-dækning på 72.000 kr. (1. januar 2019)