Vælg den rigtige byggeplads-støvsuger

Arbejdstilsynet anbefaler, at der på byggepladser altid anvendes en CE-mærket støvsuger støvklasse H af typen ”dust extractor”

Støv kan være farligt, og ligesom mange andre faggrupper udsættes elektrikere ofte på støv på jobbet. Især på byggepladser kan det være problematisk, idet mange byggematerialer indeholder kræftfremkaldende stoffer som for eksempel kvarts, der frigives ved slibning, boring, fræsning mv. Arbejdstilsynet (AT) anbefaler, at der altid anvendes processug, og anbefaler også, at der altid anvendes en CE-mærket støvsuger i støvklasse H af typen ”dust extractor” – også til rengøring.

at-overhead støvsuger

Anbefalingen fremgår blandt andet af en orientering på AT’s hjemmeside. Orienteringen er lagt op i går efter et arrangement i slutningen af juni, hvor leverandører og distributører af støvsugere sammen med Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Arbejdstilsynet holdt møde om valg af støvsugerklasser i byggebranchen.

Baggrunden for mødet var, at der har hersket usikkerhed om, hvilken støvsuger man skal vælge i byggeriet. Byggeriets Arbejdsmiljøbus, som er etableret af blandt andre Dansk El-Forbund, oplyser, at den nu vil tage initiativ til, at leverandører og distributører – herunder byggemarkeder m.m. – af støvsugere vejleder byggefirmaerne ud fra tilsynets anbefaling.

Betegnelsen H kommer fra standardiseringen og betegner støvsugere, der skal bruges ved ’høj fare’. Når tilsynet anbefaler H-klasse støvsugere af typen ”dust extractor”, er det fordi, de kan anvendes i de fleste sammenhænge på byggepladsen – både processug og rengøring.

Man kan læse meget mere om farligt støv og brugen af støvsugere på byggepladser både hos AT og Byggeriets Arbejdsmiljøbus. Man kan også finde mere viden og anbefalinger på området i branchevejledningen ’Støv på byggepladsen’ fra Branchefællesskabet for Bygge og Anlæg.