Videokonsultationer får flere mænd til psykolog

Adgang til videosamtaler har tredoblet antallet af psykologbehandlinger hos PensionDanmarks medlemmer. 60 procent af de behandlede er mænd

Mænds psykiske problemer er underopdagede og underbehandlede, og det giver sig udslag i en overrepræsentation af mænd inden for selvmord, ludomani, hjemløshed og alkoholmisbrug. Derfor er mænds mentale sundhed i fokus i Mændenes Sundhedsuge.

Men PensionDanmark, hvor de fleste medlemmer af Dansk El-Forbund har deres pensionsordning via overenskomsten, har fundet en ny vej til at hjælpe mænd med at få taget hånd om de psykiske problemer. Siden efteråret har alle medlemmer haft mulighed for at få videokonsultationer gennem deres sundhedsordning i PensionDanmark.

Det har tredoblet antallet af psykologbehandlinger fra 1.414 i første kvartal 2021 til 4.154 i første kvartal 2022. 60 procent af de behandlede er mænd, og den udvikling vækker opsigt hos formanden i Forum for Mænds Sundhed.

- Vi ved, at tre gange flere kvinder end mænd bliver henvist til psykolog via deres praktiserende læge. Mange mænd har svært ved erkende, at de har behov for hjælp, og selv når de har erkendt behovet, så er det svært for dem at møde op personligt hos en psykolog. Derfor er det fantastisk, hvis PensionDanmarks initiativ kan være med til at fjerne den barriere, siger Svend Aage Madsen, der til daglig er chefpsykolog og forskningsleder på Rigshospitalet.

Pensionsselskabet tager hånd om medlemmerne

Tilbuddet om psykologhjælp over video er for PensionDanmark en naturlig konsekvens af, at mange medlemmer har en hverdag, hvor det kan være svært at passe et fysisk besøg ind hos en psykolog. 

- Vi risikerer, at mange medlemmer skubber problemerne til side, især hvis der samtidig er lang ventetid. Med videokonsultationerne når vi en ny gruppe af medlemmer, der er i en svær situation, og hvor professionel hjælp kan gøre en afgørende forskel, siger direktør for kunder og kundeservice i PensionDanmark, Flemming Tovdal Schmidt.

Flere mænd søger psykologhjælp for første gang

Hos sundhedsvirksomheden Aleris, der udfører psykologsamtalerne for PensionDanmark, har man også bemærket, at det nye tiltag gør en forskel for mange mænd.

- Vi får henvendelser fra mænd, der søger psykologhjælp for første gang, og som har nogle problemer, der rækker langt tilbage, og som burde være behandlet tidligere. Der er ingen tvivl om, at det betyder meget, at de ikke behøver at møde fysisk op, men stadig kan få øjenkontakt med psykologen gennem skærmen, når det passer ind i hverdagen, siger chefpsykolog Annette Gaard fra Aleris Psykologhus.

Læs mere om Online Psykolog og de øvrige muligheder i PensionDanmarks sundhedsordning på pension.dk/sundhed.