Elektrikere trækker sig sent fra arbejdsmarkedet

”Ved hvilken alder forventer du at forlade arbejdsmarkedet helt?”
Det spørgsmål har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) stillet 14.690 beskæftigede +50-årige fra forskellige faggrupper i Danmark. Svarerne viser, at der er stor forskel på, hvornår man gerne vil trække sig, alt efter om man f.eks. er pædagog eller elektriker.
Pædagoger regner typisk med at forlade arbejdsmarkedet, når de er omkring 65,6 år, mens elektrikere forventer at hænge i et par år mere og først gå på pension, når alderen rammer cirka 67,6 år.
- Halvdelen af seniorerne svarer, at de ville blive længere, hvis der var mulighed for at gå på nedsat tid eller deltid, og knap halvdelen svarer, at de ville blive længere, hvis de blev tilbudt flere seniordage. Det handler om at opnå en bedre balance mellem arbejde og fritid, så man også kan nå nogle af de ting i livet, der ikke handler om arbejde, siger Lars L. Andersen, der er professor på NFA.
Seniorer vil have fleksibilitet
Det er altså nogle helt konkrete ting, der skal i spil for at få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet end den gennemsnitlige folkepensionsalder på i dag 67 år. Øget fleksibilitet, økonomi og bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, er nogle af de knapper, der skal skrues på, hvis man vil undgå, at seniorerne smutter, så snart de kan.
- Det er vigtigt at sikre et generelt godt arbejdsmiljø. Det kan handle om at organisere arbejdet godt og bruge tekniske hjælpemidler til tunge løft, og det kan handle om, ude på de enkelte arbejdspladser, at fremme positive faktorer i det psykiske arbejdsmiljø såsom anerkendelse, indflydelse og samarbejde, siger professor Lars L. Andersen.
Særlige grupper stopper tidligere
De 14.690 personer, der har deltaget i analysen, er plukket fra 71 forskellige jobgrupper, og der er et klart billede af, at det især er jobgrupper med fysisk og/eller psykisk krævende job som pædagoger, politi og fængselsbetjente, der forventer en tidlig tilbagetrækning.
I den anden ende finder man bl.a. ingeniører, maskinførere, læger – og altså elektrikere.
Folkepensionsalderen er i dag 67 år. Den stiger til 68 år i 2030, 69 år i 2035 og forventes at stige yderligere til 70 år i 2040.
*Analysen er lavet på baggrund af data fra medarbejderundersøgelsen i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv. Deltagerne er valgt ud fra alder, køn, uddannelse, region, herkomst, familietype, og familiens disponible indkomst, så resultaterne er repræsentative for målgrupperne i Danmark.
