DEF: Gode takter i uddannelsesudspil

Regeringen har med udspillet ’Forberedt på fremtiden V - Flere i gymnasiet’ nu fremlagt sine planer for en gennemgribende reform af uddannelsessystemet.
Udspillet har været ventet med spænding i Dansk El-Forbund, hvor forbundsformand Benny Yssing glæder sig over, at regeringen nu investerer målrettet i ungdommens fremtid, og at der med en kommende uddannelsesreform kan skabes bedre forudsætninger for at tiltrække unge til de faglige uddannelser - ikke mindst til elektrikeruddannelsen.
- Udspillet er tiltrængt, og det indeholder mange af de forudsætninger, der skal til for at løfte vores uddannelsessystem. Det er glædeligt, at der fortsat er en mulighed for, at de unge, der allerede i folkeskolen er sikre på, at de ønsker en erhvervsuddannelse, får mulighed for det, siger Benny Yssing.
I dag er 20 procent af en årgang allerede sikre på, at de ønsker en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. På elektrikeruddannelsen er det omkring halvdelen af de unge, der starter på uddannelsen, der kommer direkte fra folkeskolen.
- De her unge er topmotiverede, så for dem vil en gymnasial uddannelse være en unødvendig omvej, som ikke harmonerer med deres ønsker og behov. De har med regeringens udspil fortsat muligheden for at starte direkte på en erhvervsuddannelse, også selvom praktikpladsaftalen ikke er faldet helt på plads endnu. Det er også positivt, at det fortsat er muligt at skifte spor for de faglærte og ufaglærte, der ikke har taget en epx. De vil fortsat have mulighed for at tage et hf-lignende forløb i form af gymnasiale enkeltfag, siger Benny Yssing.
Med sit udspil lægger regeringen op til at indføre en ny erhvervs- og professionsrettet uddannelse kaldet epx (Erhvervs- og Professionsrettet Studentereksamen), der skal erstatte det nuværende hf.
Samtidig skærper man adgangen til de treårige gymnasiale uddannelser hhx og stx ved at hæve karakterkravet til 6,0. Den nye epx skal blandt andet give unge muligheden for at tage en ungdomsuddannelse, der ikke er så bogligt orienteret som gymnasiet, men som i stedet peger hen mod erhvervsuddannelser, erhvervsakademiuddannelser og professionsuddannelser.
Regeringen med den murerudlærte børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye i spidsen lægger op til, at eux, hvor man kombinerer et svendebrev med en studenterhue, fremover bliver afskaffet og erstattet af den nye epx-uddannelse.
- Det er selvfølgelig ærgerligt, at eux’en sløjfes, fordi den særligt på el-området har været utrolig populær. Faktisk er det i dag hele 14 procent af alle, der starter på elektrikeruddannelsen, som gør det via eux’en. Med udspillet vil de unge, der i dag tager en eux-elektrikeruddannelse, først skulle tage den 2-årige epx efterfulgt af en erhvervsuddannelse, før de får de samme videreuddannelsesmuligheder, som eux-elektrikerne har i dag. Det vil samlet tage dem 9 måneder ekstra, konstaterer Benny Yssing.
En af de største udfordringer for regeringens uddannelsesplaner bliver ifølge Benny Yssing at sikre, at erhvervsuddannelserne - hvoraf mange skal udbydes på gymnasierne - får det rette løft af kvaliteten.
- Det er fuldstændigt afgørende, at vi med uddannelsesreformen får styrket lærerkompetencerne, udstyret på skolerne og får skabt nogle attraktive sociale miljøer. Det er helt nødvendigt for at sikre, at flere unge i fremtiden kommer til at gennemføre nogle faglærte uddannelser, der er bedre end dem, der findes i dag, siger Benny Yssing. Han fortsætter:
- Vi opfordrer i Dansk El-Forbund til, at de kommende politiske forhandlinger om det nye institutionsbillede i langt højere grad vil vægte kvalitet over geografiske afstande - særligt når det gælder de tekniske erhvervsuddannelser, lyder det fra Benny Yssing.
Du kan læse mere om regeringens uddannelsesudspil HER.