DEF: Mere inklusion og diversitet er vejen frem
Alle gode kræfter skal i spil på fremtidens arbejdsmarked, hvor der i stigende grad bliver brug for dygtige faglærte. Det stiller krav til både uddannelsesinstitutioner, arbejdsgivere og medarbejdere for at skabe de rigtige rammer til at forløse det potentiale.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk El-Forbund (DEF), TEKNIQ og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, der har en fælles målsætning om, at flest mulige skal kunne se sig selv tage en erhvervsuddannelse.
- Hvis vi vil sikre den bæredygtige og digitale omstilling, skal vi tiltrække de dygtigste – uanset hvem de er. Det er et fælles samfundsansvar at skabe rammer, hvor alle kan trives og se sig selv tage en teknisk erhvervsuddannelse. Derfor er jeg glad for, at TEKNIQ, DEF og DEG nu finder en vej frem i fællesskab, som andre forhåbentlig kan blive inspireret af, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
- Som fagforening ved vi, at der er brug for flere i el-branchen, og samtidig håber vi, at mere mangfoldighed også kan give flere et spændende arbejdsliv. Det kræver noget af både arbejdsgiverne og kollegerne, når der skal blive plads til personer, som ikke en-til-en ligner de fleste af dem, der er i el-branchen i dag. Vores fælles undersøgelse viser, at det ikke kommer af sig selv, så jeg ser frem til, at de kommende overenskomstforhandlinger kan munde ud i nye initiativer til gavn for en mere mangfoldig el-branche, siger Benny Yssing, forbundsformand i DEF.
- Diversitet handler om at bringe en mangfoldighed af kompetencer i spil, som både skoler og virksomheder vinder på. Vores erfaring viser, at det kræver kulturforandringer og en fælles indsats, når vi skal give plads til dem, der bryder med de traditionelle rammer. Derfor skal vi fortsætte samarbejdet om at styrke trivsel, mindske frafald og skabe en mere mangfoldig el-branche, til gavn for virksomhederne, medarbejderne, og naturligvis også lærlingene, siger Allan Kortnum, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.
Siden 2013 er antallet af ansøgere til specialpædagogisk støtte på erhvervsuddannelserne steget fra 13.900 til 32.500 i 2022, hvilket svarer til en stigning på 134 procent.
Og selvom antallet af kvinder på elektrikeruddannelsen er steget de senere år, udgør de stadig kun tre procent, viser de officielle statistikker fra Børne- og Undervisningsministeriet.