OK25-forhandlinger er skudt i gang

- Fremtiden er uforudsigelig, og det betyder, at de kommende overenskomstforhandlinger på rigtig mange måder også er vanskelige. På rigtig mange måder kan man sige, at det faktisk er sværere end sidst.
Sådan lød det fra Dansk Industris administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen på det pressemøde i Industrien Hus, der markerede starten på overenskomstforhandlingerne på det private område – også kaldet OK25.
Ved sin side havde Lars Sandahl Sørensen viceadministrerende direktør Kim Graugaard, og ved bordet ved siden af stod topforhandlerne fra lønmodtagersiden Claus Jensen fra Dansk Metal og Mads Andersen fra 3F’s industrigruppe, der på vegne af de ni fagforbund i CO-industri - heriblandt Dansk El-Forbund - forhandler overenskomster for cirka 230.000 industriansatte.
Positive takter
Selvom begge partner var enige om, at dansk økonomi og dansk erhvervsliv har det godt igen efter en tid med energikrise og galoperende inflation, så var der alligevel - og måske ikke så overraskende - lidt mere skepsis at fornemme hos arbejdsgivernes Lars Sandahl Sørensen, som hæftede sig ved en ’stor uforudsigelighed’ i en tid med global usikkerhed og et ’konkurrenceudfordret landskab’.
Arbejdstagernes topforhandler Claus Jensen var til gengæld mere optaget af, at den danske konkurrencekraft er blevet styrket, og at danske virksomheder gennem 2024 har hævet produktionen betydeligt.
- Så vi ser ret positiv på det, og i lighed med Nationalbanken, de økonomiske vismænd, Økonomiministeriet og Finansministeriet så er vi faktisk enige i, at der er positive takter i dansk industri, og det er klart, at det også skal komme de industriansatte til gavn. Så det bliver med de briller på, at vi kommer til at gå ind til forhandlingerne. Og vi glæder os - ligesom vi har gjort alle de andre gange - til at nå frem til et resultat, der finder den balance, der gør, at vi stadigvæk kan have en veludviklet og stærk industri, men samtidig have nogle medarbejdere, der også får glæde af de værdier, der bliver skabt rundt om på virksomhederne hver eneste dag, lød det fra Claus Jensen, der i lighed med Lars Sandahl Sørensen forudså nogle svære forhandlinger.
Elektriker-krav til OK25
Forhandlingerne om industriens overenskomster udgør det såkaldte ’gennembrudsforlig’, som sætter de økonomiske rammer for de øvrige overenskomstområder på det private arbejdsmarked og forhandlinger om for eksempel Elektrikeroverenskomsten.
I løbet af foråret og sommeren 2024 har medlemmerne i Dansk El-Forbund (DEF) haft mulighed for at indsende overenskomstkrav til deres lokalafdelinger. Der er samlet indsendt 271 unikke overenskomstkrav, som siden er blevet behandlet i forbundets forhandlingsudvalg for de forskellige områder. På et hovedbestyrelsesmøde d. 3. oktober udtog forbundet så de generelle krav til forhandlingerne med arbejdsgiverne.
De konkrete krav kan af gode grunde ikke afsløres her, men overordnet er der tale om krav til forbedringer inden for temaer som blandt andet ’det gode arbejdsliv’ (fx forbedringer af seniorordninger, anciennitetsregler og fritvalgsordninger), bedre vilkår for tillidsvalgte, bedre vilkår og rettigheder til lærlinge, forbedringer af uddannelsesvilkår- og rettigheder, bedre vilkår og rettigheder ved barsel og sygdom og bedre vilkår for håndtering af social dumping.
DEF og CO-industri:
CO-industri, som Dansk El-Forbund er en del af sammen med otte øvrige fagforbund, forhandler med arbejdsgiverne i Dansk Industri om Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst, som altså sætter rammen for de øvrige overenskomster.
Dansk El-Forbund er repræsenteret i alle de seks temagrupper hos CO-industri, der arbejder med anbefalinger og indstillinger til det ’snævre udvalg’. Dansk El-Forbund har cirka 5.000 medlemmer, der arbejder direkte under industriens overenskomster.
OK23: Historisk svære forhandlinger
Ved de seneste overenskomstforhandlinger på det private område i 2023 - OK23 - blev parterne enige om en forhøjelse i indbetalingen til fritvalgskontoen på to procent og en forøgelse af arbejdsgivernes pensionsindbetaling på to procent samt et væsentligt løft i overenskomsten mindstebetalingssats. Forhandlingerne, der blev kaldt ’historisk svære’, blev yderligere komplicerede af, at man fra politisk hold valgte at fjerne store bededag som fridag.
Det blev et rungende ja til de nye overenskomster fra medlemmerne i Dansk El-Forbund og resten af fagbevægelsen. 77 procent af DEF-medlemmerne stemte ja til OK23-overenskomsterne med Elektrikeroverenskomsten og Industriens Overenskomst som de største. Samlet i alle FH-forbund stemte 79 procent af medlemmerne ja til OK23.
FAOS har skrevet en analyse af OK23-forhandlingerne – ’Stort resultat i stedet for stor konflikt’ – som du kan læse HER.
Få styr på begreberne på arbejdsmarkedet!
Der er mange udtryk og begreber i spil på det danske arbejdsmarked – særligt i forbindelse med overenskomstforhandlinger. Men hvad betyder de, og hvilke udtryk er det særligt værd at kende betydningen af?
Du kan læse mere om begreberne på det danske arbejdsmarked HER.
Du kan følge OK25-forhandlingerne på DEF’s særlige temaside OK.def.dk. Du kan også blive klogere på industrien overenskomster og den danske model på CO-industris temaside OKfakta.dk.